Pět minut před večeří přehled
Iva Procházková
Malá Babeta miluje tatínkova vyprávění, a tak pět minut před večeří patří jen jim dvěma. A protože maminčiných pět minut se pokaždé trochu protáhne, holčička se dozví celý svůj příběh – o tom, jak se rodiče seznámili a jak se narodilo miminko Babeta, které však svět kolem sebe nevidělo. Babeta během tatínkova vyprávění znovu zažívá, jak hrozivý a přitom fantastický může být svět slepého dítěte a jak ho svou osobností a fantazií dotváří. Vosy se stávají obrovskými příšerami s velikými zuby, dešťové kapky mají krátké košilky a nahé zadečky, v dopisních schránkách dřímají draci s ostrými zuby. Babetin příběh by byl možná trochu smutný, kdyby nebyl vyprávěn bez sentimentu, s humorem a kdyby neměl ten nejšťastnější konec. (www.ivaprochazkova.com)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pět minut před večeří. Přihlašte se a napište ho.
Má druhá kniha od Ivy Procházkové mě nezaujala tolik jako Eliáš a babička z vajíčka, přesto byla nádherná. Takové laskavé, i když možná maličko smutné vyprávění tatínka Babetě, jo, chytlo mě to za srdce. Je to taková jednohubka, přesto se v ní skrývá velký příběh. O rodině, vztazích, o tom, že lidé nemusí mít stejnou krev, aby spolu tvořili rodinu. O nemoci a hendikepu. Četla jsem to až jako dospělá a věřím, že příběh dokáže zaujmout čtenáře každého věku.
Kniha Pět minut před večeří v seznamech
2006 | Myši patří do nebe |
2011 | Uzly a pomeranče |
2006 | Únos domů |
2009 | Nazí |
2014 | Muž na dně |
Trošku netradiční dětská jednohubka, kdy si malá Babeta a její tatínek krátí chvilku čekání na večeři vyprávěním o historii jejich rodiny. Z hovoru vyplynou hned dvě závažná témata, a to život s hendikepem a to, že tatínkem může být i tatínek náhradní. Obě témata jsou podána citlivě, dokonce s humorem. Navíc poselství, které text předává, byť se týká obtížných situací, je pozitivní. Tatínek je pro Babetu zkrátka tatínkem a vnímání světa nevidomého je plné fantazie a představivosti.