Prsten Borgiů přehled
Vladimír Neff
Petr Kukaň z Kukaně série
Druhý díl románové trilogie Vladimíra Neffa - Prsten Borgiů - přináší po knize Královny nemají nohy další příběhy rytíře Petra Kukaně z Kukaně, syna pražského alchymisty z doby Rudolfa II.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prsten Borgiů. Přihlašte se a napište ho.
Na druhý díl historicko-dobrodružné trilogie Vladimíra Neffa Královny nemají nohy (1973), Prsten Borgiů (1975), Krásná čarodějka (1980) jsem se velmi těšil. Opět jsem se s radostí ponořil do barvitých osudů neohroženého a čestného hrdiny Petra Kukaně z Kukaně, vyprávěných krásnou šťavnatou češtinou, s nadhledem, lehkostí, ironií, humorem i napětím.
Na tuto trilogii jsem se hodně těšila (v tomto vydání vycházelo v době mých středoškolských let), ale naprosto mi nesedl autorův jazyk a věděla jsem, že sice knížky přečtu, ale v budoucnu autora vyhledávat nebudu.
Kniha Prsten Borgiů v seznamech
magie 17. století Paříž Turecko Čechy Itálie dobrodružství historické romány
1997 | Sňatky z rozumu |
2000 | Královny nemají nohy |
1979 | Třináctá komnata |
2000 | Prsten Borgiů |
1986 | Císařské fialky |
Petr jako spráskaný pes opustil vévodství Stramba, ale svůj sen o lepší společnosti, v níž vládne Rozum nevzdává. Do svého pracovního portfolia si může zapsat hrabě, otrok, čistič stoky i sultánův rádce. Jeho dobrodružství pokračují v Osmanské říši a ve Francii, kde si chce vyřídit účty s Giovannim, který ho už dvakrát zradil. Neuvěřitelné příhody jednoho idealisty pokračují a vše má ve svých rukách Náhoda.
"Hleděl, usmívaje se zdrženlivým úsměvem mužné oddanosti, panovníkovi do tváře, ale měl zrak tak ostrý a postřeh tak bystrý, že přitom stačil obhlédnout a odhadnout, tak aby se v nich vyznal, hlavní prominenty, mezi nimiž sultán trůnil, a ještě navíc si s lehkým dojetím připomněl, jak jako dítě chodíval se svou maminkou, paní Afrou, do lesíka za hradbami na houby, prominenti se svými turbany na hlavách totiž vypadali jako utěšená rodina hříbečků."