Pí a jeho život přehled
Yann Martel
Po tragickém ztroskotání japonské nákladní lodi Tsimtsum, převážející bývalého ředitele zoo s rodinou i jeho zvířata z Indie do Kanady, se na rozbouřené hladině Tichého oceánu pohupuje osamělý záchranný člun. Posádka člunu se skládá z hyeny skvrnité, zebry (se zlomenou nohou), samice orangutana Bublinky, dvoumetrákového bengálského tygra – a šestnáctiletého indického chlapce jménem Pí. Kulisy jsou připravené pro jeden z nejpozoruhodnějších anglosaských románů současnosti., Yann Martel se narodil v roce 1963 do rodiny kanadských diplomatů ve španělské Salamance, díky práci svých rodičů však vyrůstal postupně na Aljašce, v Kostarice, Mexiku, ve Francii a v Kanadě. Pochází z literárně velmi činné rodiny: jeho otec získal v roce 1965 Cenu generálního guvernéra za nejlepší francouzsky psanou básnickou sbírku a jeho strýc byl uznávaným kritikem v québeckém deníku La Presse. V rodině se mluvilo francouzsky, Yann Martel však píše výhradně v angličtině. Svou literární kariéru započal v roce 1991 povídkou Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek (The Facts Behind the Helsinki Roccamatios), která se později stala základem stejnojmenné sbírky (vydalo Argo 2005). Roku 1996 vydal Martel svůj první román Vlastní já (Self), s nímž se dostal do užší nominace na kanadskou cenu pro nejlepšího debutujícího autora Canada First Novel Award. Za svůj druhý román Pí a jeho život (Life of Pi, 2001) získal cenu Hugha MacLennana za nejlepší román roku a v roce 2002 prestižní britskou literární cenu Man Booker Prize. Kniha byla přeložena do více než čtyřiceti jazyků a v roce 2012 se dočkala úspěšného filmového zpracování (režie Ang Lee). Následoval román We Ate the Children Last (2004), v roce 2010 pak vyšla kniha Beatrice a Vergilius (Argo 2010). V současné době žije v Montrealu a pracuje na svém dalším románu.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 2013 , ArgoOriginální název:
Life of Pi, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pí a jeho život. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Bomba! Kniha je neuvěřitelným stylem poutavá. Jsou v ní srdceryvně popsané tragické chvíle i okamžiky naprosté beznaděje, ale zároveň nádherně vtipné situace, věrné popisy zvířat a charakteristiky jejich chování. Kniha má rozhodně i duchovní přesah. A závěr? Shrnutý do dalšího (jiného) příběhu? Než jsem se k závěru dostala, sežrala jsem autorovi všechno i s navijákem. A pak najednou, moment, cože? Tak co je vlastně pravda! Říkám jen: WOW, Martel umí.
"Ty možná nevěříš v život, zato já rozhodně nevěřím ve smrt."
"Když trénovali prsa, vypadali, jako když jdou pralesem a rozhrnují před sebou vysoké stonky trávy. Když měli plavat kraul, mávali rukama, jako by běželi dolů z kopce a báli se, že upadnou."
"Všechna náboženství jsou pravá. Já chci jen milovat Boha."
"Když budeš chodit ve čtvrtek do chrámu, v pátek do mešity, v sobotu do synagógy a v neděli do kostela, zbývá ti už jen konvertovat ke třem dalším náboženstvím a nebudeš muset do konce života pracovat, protože budeš mít svátek každý den."
"Přítomnost tygra mě zjevně zachránila před hyenou - opravdu učebnicová ilustrace úsloví z deště pod okap."
"Proč máte takový problém s věcmi, ve které je těžké věřit?"
U ďasa !!! Knihu mi doporučil kamarád a zřejmě má silný žaludek - sorryjako!!! Je to spoiler? Asi... popis, jak se chlapec živil na moři a co vše dělal s těmi zvířátky.. barvitě popsané... musela jsem knihu několikrát odložit... asi jsem vážně přecitlivělá... nezvládám ani guláš z daňka, protože daněk (srnečka) má "hezký vočička" ;-) Ale ten příběh je vážně silný!!! A jak se duchovní otcové hádají, které náboženství je nejlepší a pravé... haha chacha... báječné !!!
Knižní novinky (12. týden)
16.03.2020
Ocenění knihy (1)
2002 -
Booker Prize
Kniha Pí a jeho život v seznamech
v Přečtených | 1 378x |
křesťanství náboženství zfilmováno zvířata, fauna islám trosečníci kanadská literatura hinduismus rozhlasové zpracování Bookerova cena
2004 | Pí a jeho život |
2011 | Beatrice a Vergilius |
2016 | Portugalské velehory |
2005 | Fakta v pozadí případu Roccamatiových z Helsinek a jiné povídky |
Měla jsem čekat, že když budu číst knihu, která obdržela Man-bookerovu cenu (čtenářská výzva 2019, snažím se zpětně dokončit výzvy, které jsem nezvládla), nebude to lehké čtení. Prvně mne vyděsilo, že čtu knihu, která se výrazně zabývá náboženstvím, vírou a přesahy toho, co je a není pravdou. Pak ale příběh přešel do velmi realistického boje o život a přežití s popisem všeho, i toho ošklivého, živočišného a krutého. A já si říkala, že filozofické otázky pokládané ze začátku knihy vlastně nebyly tak špatné... lepší než číst o zvratkách a požírání zvířat a zabíjení pro přežití apod. Příběh má zvláštní pointu a rozhodně jsou tam věci, které nutí člověka přemýšlet o tom, co nám vlastně chtěl autor říct a jak to celé bylo zamýšleno. Oceňuji všechny ty podrobnosti o životě zvířat, byť díky nim byla kniha hodně rozvláčná a děj plynul jen velmi pozvolným tempem. Pět hvězdiček si dílo zaslouží za svou neotřelost a nápaditost, nicméně nejde o nic, k čemu bych se někdy v budoucnu vracela.