Pichľavá elegancia přehled
Muriel Barbery
Tento príbeh iskriaci vtipom, napätím, ale aj hlbokými myšlienkami, vo Francúzsku nazvali longsellerom, keďže sa už dlho nachádza na prvých miestach predaja. Prekladá sa do 35 jazykov. Ide vlastne o dva prelínajúce sa príbehy: hrdinkou prvého je 54-ročná Renée, svojská recepčná v luxusnom dome v bohatej parížskej štvrti a v druhom vystupuje dospievajúca Paloma, obyvateľka domu a ministrova dcéra. Obidve nás zahrnú výstižnými postrehmi zo sveta umenia, ale aj z prostredia parížskej smotánky (napr. snobského zariadenia bytu, stolovania, z nákupov vo výpredaji značkových obchodov). Takýto život Palomu desí. Do života Renée zase vstúpi sympatický Japonec, ktorý za jej nepríťažlivým vzhľadom objaví krásnu dušu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , Slovenské pedagogické nakladateľstvo - Mladé letáOriginální název:
L'Élégance du hérisson, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pichľavá elegancia. Přihlašte se a napište ho.

K tejto knihe som sa dostal vďaka výzve 2025 - šestá kniha zprava, ve třetí poličce odshora. Keďže sa jedná o manželkinu poličku, trochu ma zalial pot - obával som sa že si budem musieť donútený čítať Julie Caplinovou alebo Bridgertonových. Aký poklad sa mi ale dostane do rúk, som skutočne nečakal...
Táto kniha bola balzamom pre moju dušu, nevedel som sa od nej odtrhnúť. Páčilo sa mi úplne všetko - dej, postavy, filozofické myšlienky...Toľko citátov ako z tejto knihy som si už dávno nezapísal, často som cítil ako mi zo stránok telom prechádzajú moje nevyjadrené myšlienky. Nemal som pocit, že by ma autorka nejak citovo vydierala, a predsa sa mi po líci s eleganciou ježka na konci knihy kotúľali dve slzy, ktoré v sebe niesli zážitok z knihy, všetko vypovedané a nevypovedané.

Uz je to dele, co jsem cetla a porad to mam ve vzpminkach jako jednu z nejhezcich knih. Kdyz ctu nektere komentare, tak premyslim, zda jsem cetla to same a zda si to nemam precist znova. Ale kazdy mame jiny vkus, takze si ponecham to hezke.;-)
Ocenění knihy (1)
2007 -
Prix des libraires
Kniha Pichľavá elegancia v seznamech
v Přečtených | 1 531x |
v Mé knihovně | 485x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
2008 | ![]() |
2021 | ![]() |
2009 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
(SPOILER) Začátek byl zajímavý. Po první třetitě došlo k menšímu zakolísání, ale když jsem tomu dala ještě pár stránek, tak se to skvěle rozjelo. Dlouho už mě nic tak hluboce nezaujalo. A pak přišel konec. Konec, to bylo pro změnu obrovské zklamání. Je to jako přes kopírák z A Hora da Estrela od Clarice Lispector, kde mi to ale dávalo výrazně větší smysl. Knižku nakonec posílám dál.