Pieseň o Šalamúnovi přehled
Toni Morrison
Kniha je ságou štyroch generácií černochov, z ktorých prvá zažila ešte otrokárstvo.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pieseň o Šalamúnovi. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle je opravdu overrated. Z počátku to působí jako sociologická sonda do života černé menšiny, později se z toho vyvrbí pohádka o Honzovi, který šel hledat zlato, ale "našel sám sebe". Tematicky to připomíná něco jako Tajemství rodu na České, jen s tím rozdílem, že místo genealogických analýz je rodokmen hlavního hrdiny dolován pomocí všelijakých neověřených svědectví lidí ze čtvrtého kolena, čímž příběh dostává určitý mystický nádech. Já sám jsem však v textu nic extrovního nespatřil (ostatně asi ani sami recenzenti, kteří se nezmohli na nic víc než na tradiční vyzvednutí "morálních a humánních hodnot"). Jakože za tohle nobelovku?
Příběh, který ke konci nejde přestat číst. Příběh aktuální s černošskou tématikou a přitom plný lidskosti a minulých časů.
Ocenění knihy (1)
1995 | Velmi modré oči |
2013 | Domov |
2002 | Šalomounova píseň |
2010 | Milosrdenství |
Toni Morrison nám ve svých knihách přibližuje svět Afroameričanů, kterým majoritní společnost diktovala podmínky, ve kterých mohli existovat. Ve svých dílech odkrývá, čím její soukmenovci museli v době tvrdého rasismu projít, a také o následcích, které jsou pořád citelné, i když prošly tolika generacemi. Sám příběh je směsí dávných křivd a zločinů, ale její postavy narážejí i na vlastní limity - genetické, kulturní a dnes už víme, že i epigenetické.
Pro Toni Morrison je už normou krásný jazyk, kterým dokáže vyjádřit nejenom velké emoce, ale i složitost lidského života.
Pokud se chcete vézt na stejné vlně, šedesátá léta min století jsou i námětem zajímavých filmů : Zelená kniha nebo Skrytá čísla.