Piknik pri Hanging Rock přehled
Joan Lindsay
Bol jasný letný deň v roku 1900. Všetky dievčatá z Appleyard College pre mladé dámy sa zhodli, že je ideálne počasie na piknik pri Hanging Rock. Po obede vyliezli tri dievčatá do tieňa vulkanických výčnelkov. Kráčali čoraz ďalej, až kým nezmizli ostatným z dohľadu. A nikdy sa nevrátili... Piknik pri Hanging Rock je jedným z míľnikov austrálskej literatúry a tematicky stojí ako majstrovské dielo vedľa románov Rebeka od Daphne du Maurier či Samovrážd panien Jeffreyho Eugenidesa. V roku 2019 bola uvedená šesťdielna seriálová adaptácia s Natalie Dormerovou v hlavnej úlohe.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2021 , InaqueOriginální název:
Picnic at Hanging Rock, 1967
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Piknik pri Hanging Rock. Přihlašte se a napište ho.
Knížku hodnotím asi půl roku po přečtení, protože jsem pořád nevěděla, co o ní napsat. Nevím to jistě ani teď, ale vím, že jsem na ni za těch 6 měsíců myslela hodně často. Vybavovaly se mi postavy, jejich příběhy, úplný závěr knihy a hlavně atmosféra. Protože to je na ní asi nejlepší. To prostředí, příroda, vztahy mezi děvčaty a učitelkami a to horko při pikniku, které všechny uondá a rozostří smysly. A vím, že si ji přečtu znovu.
musím přiznat, že jsem sáhla vedle. kniha mě poměrně lákala, ale byla jsem dost zklamaná. prostě jsem se nudila a měla jsem neodbytný pocit že to je o ničem... že se příběh, který by měl velký potenciál,plácá jako kapřík na dně ve vypuštěném rybníce
Knižní novinky (34. týden)
23.08.2021
Knižní novinky (45. týden)
01.11.2020
Kniha Piknik pri Hanging Rock v seznamech
Austrálie přelom 19. a 20. století viktoriánská doba internát zmizení lidí podle skutečných událostí nevyřešené případy zfilmováno – TV seriál
Když jsem někdy před čtvrtstoletím viděl Weirovu filmovou adaptaci, závěrečné titulky jsem absolvoval s otevřenou hubou, co jsem to viděl za podivně krásně zvláštní věc. Fakt jeden z těch výjimečných případů, kdy vůbec nevíte, co jste to právě viděli, ale víte, že se vám to líbilo, strhlo vás to a hezky povodilo za ručičku. Prostě jedna z nejzvláštnějších a atmosféricky nejpodivnějších věcí, co jsem dosud absolvoval. Když se objevila předloha v češtině, nebylo o čem přemýšlet. Je to fajn, možná to nemá tak úplně podivnou atmosféru, jako film, ale to propojení tam je. Jako kniha je to super, jako příběh skvělé, a to mrazivé obíhání… Ještě umocněné doslovem ohledně původně poslední kapitoly. Jako… Je to skvělé jako příběh, je to skvělé jako mysteriózní horror (ano, je to horror, ať už s vyřazenou kapitolou nebo bez ní – oba konce jsou působivé). Hlavně, je to moc hezky napsané. Krásná kniha.