Pikové eso přehled

Pikové eso
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499034/bmid_pikove-eso-W5c-499034.png 4 67 67

Jak vyzrát nad nepřítelem, když neznáte jeho totožnost a zdá se, že všechny karty hrají proti vám? Vítejte v soukromé prestižní akademii Niveus, kde se s novým školním rokem objevuje hrozba anonymního vyděrače. Říká si Eso a rád vynáší na světlo temná tajemství zdejších studentů. Jeho terčem se stanou dva na první pohled úplně rozdílní žáci. Tichý talentovaný hudebník Devon tráví čas ponořený do hudby, splývá s davem a rozhodně nechce upozorňovat na sebe ani na svoji sexuální orientaci. Ze dne na den se však stane terčem pozornosti celé školy, když Eso zveřejní jeho intimní fotografie. Naopak ambiciózní premiantka školy Chiamaka je na pozornost zvyklá. Nikdy se nebála získat všechno, co chtěla — ať už šlo o dobré známky, populárního přítele z bohaté rodiny, nebo dopis o přijetí na Yale. Jenže všichni její spolužáci brzy poznají cenu, kterou za svou moc zaplatila. Devon a Chiamaka nemají zdánlivě nic společného, ale někdo si je vybral, aby je veřejně zničil. Někdo, kdo má všechna esa v rukávu. A má s nimi v plánu mnohem víc než jen nevinnou středoškolskou hru… Pikové eso je velmi aktuální román, který se nebojí otevřít a pojmenovat problém institucionalizovaného rasismu, šikany, strukturální nadřazenosti a třídních rozdílů.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Host

Ace of Spades, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pikové eso. Přihlašte se a napište ho.

ZuzanaZ83
27.08.2024 4 z 5

Neměla jsem vysoká očekávání, o to více mě kniha překvapila. Dění na prestižní střední škole, soutěže v oblíbenosti, vztahy jako obchodní dohody. A pak se v posledním ročníku královně školy Chiamace začne její svět hroutit. Musí se spojit s nevýrazným spolužákem Devonem, aby zjistili, co se to proti nim děje, a co nebo kdo za tím stojí.
Velmi čtivá kniha zabývající se širokou škálou osobních i společenských problémů.

veriszv
22.07.2024 3 z 5

Podle obálky jsem myslela, že to bude fantasy a on to byl young adult thriller, i když úplně čistokrevný thriller nečekejte, ať nejste zklamaní.
Ústředními tématy jsou rasismus a šikana na soukromé škole. To, co začne jako pár výhružek v sms, se přerodí ve fakt drsnou šikanu, ze které mi bylo úzko. O to víc, když se v doslovu dočtete, že autorka čerpá i z vlastních zážitků.
Kniha má trochu pomalejší rozjezd, ale od určité chvíle jsem se už neodtrhla. Ze začátku to působí opravdu neuvěřitelně reálně, pak už mi to ke konci přišlo trochu přitažené za vlasy. Ale co já vím, s rasismem naštěstí zkušenosti nemám.
Kniha stojí na dvou hlavních postavách, které se po kapitolách střídají. Jsou sice neuvěřitelně nesympatičtí, ale reální tak, že jim věříte opravdu všechno.
Není to úplně mustread , ale bavilo mě to a dalo mi to nahlédnout na rasismus zase trochu jinak. Pokud jste fanoušci seriálů Gossip Girl nebo Pretty Little Liars, tak obzvlášť vás by to mohlo zaujmout, protože autorka v doslovu přiznává lehkou inspiraci právě těmito seriály.

maria3444
27.06.2024 3 z 5

Pikové eso

Rada obmieňam žánre. Ak dlho čítam romantiku, potrebujem po čase siahnuť po fantasy. Ak mám fantasy vyše hlavy, siahnem po niečom odlišnom. V tomto prípade to bolo Pikové eso, ktoré mi prišlo na spoluprácu s @hostbrno

Tento YA thriller ma po dočítaní nechal sedieť s otvorenými ústami. Od začiatku som sa do deja zamilovala. Autorka, ktorej meno je príliš komplikované vykreslila prostredie Niveu famózne aj spolu s Devonom a Chiamakou. Dej a zápletky ma nútili čítať stranu za stranou. Bolo to niečo úžasné a podmanivé, ale na druhej strane, tak neskutočne drastické a reálne... Myslím, že presne to chcela autorka aj vykresliť.

Či už to boli zimomriavky alebo chvíle keď som si chcela vytrhať vlasy , sprevádzalo ma to značnou časťou knihy. Ponurá atmosféra, šokujúce zvraty a epilóg, ktorý bol prekvapujúci.

Bola som voči knihe skeptická. Videla som na knihu rôzne názory, no po dočítaní sa prikláňam na stranu, ktorá si ju obľúbila. Queer thriller, ktorý poukazuje na nedostatky spoločnosti a taktiež to, že nie sme ochotní prijať rôznosť našich pletí je tu dokonalo a však bolestivo vystrihnutá.

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022

Kniha Pikové eso v seznamech