Nakažení přehled
Petra Neomillnerová
Písně čarodějky série
1. díl >
Válka čarodějů začíná… Zvítězí-li ve volbách do Velké rady opět Ignácius, půjde o život nejen čarodějce Moiře, ale i jejím nejbližším přátelům. Ignácius ve své touze po moci a bohatství se neštítí použít jakýchkoli prostředků. A nepohodlné svědky je nejjistější umlčet… Zkáza je, zdá se, neodvratná a zničujícím způsobem zasáhne cech čarodějů i celé království. Přežijí jen ti nejsilnější… Po sérii povídek o čarodějích Moire a Desmondovi přichází Petra Neomillnerová s prvním, opět značně temným románem Nakažení, který je zároveň úvodní částí trilogie Písně čarodějky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nakažení. Přihlašte se a napište ho.
No, to byla zase jednou slátanina, po každém řádku jsem litovala ztraceného času.. možná kdysi v pubertě by mě to bavilo, ale ani tím si nejsem jistá... Moire je je silně otravná postava, která sežrala rozum světa, Desmond je trouba, se kterým si utírá zadek a Rabe naprosto nenaplnil potenciál.. představa, že čtu pokračování, mi otevírá žíly, díky bohu že jsem se zbavila nutkání vždy dočíst každou sérii..
Nejslabší kniha, kterou jsem od autorky četla. Vůbec se mi nechce do pokračování (ale mám ho doma a mohlo by být lepší). I zde se vychází ze Zaklínače (a nic proti tomu) a Moire je prakticky Lota, jen slabší odvar, takže si (soudě podle komentářů) někteří čtenáři ani nevšimli, že čtou jinou sérii. I vztahy mezi postavami jsou podobné. Volmar/Lota/Torge/Urian nebo Rabe/Moire/Viero/Desmond? První uvedená sestava a její příběhy mě bavila víc. Tady mi postavy byly docela lhostejné a útržkovitý děj ve mně nedokázal vzbudit zájem o jejich osudy. Možná je to tím, že je to teprve druhý román, který autorka napsala a, jak někdo už poznamenal, působí jako fan fikce napsaná pro radost a pro kamarády. Bohužel ji někdo vydal a autorka s tím teď musí žít, i když později napsala lepší věci. Příběh trpí hlavně tím, že se všechno vyřeší moc rychle a mezi jednotlivými akcemi se víc než co jiného odehrává špičkování mezi postavami. Takové "třísk, bum, prásk, bububu, zmákli jsme to, jdeme slavit, za týden to rozkopeme jinde". Kdyby vyšla jen Lota a Moire zůstala v šuplíku (nebo na webu autorky, kdysi nějaký měla), bylo by to pro všechny zúčastněné důstojnější. Ovšem sama Petra Neomillnerová o sobě v jednom rozhovoru uvedla, že je ryzí praktik a Moire má své spokojené publikum, takže na chleba se asi vydělalo vcelku nenásilně a účel je splněn.
Ocenění knihy (1)
2012 | Amélie a tma |
2008 | Psí zima |
2007 | Nakažení |
2007 | Hry na bolest |
Hodně nestandardní styl a z něho vyplývající rozporuplné pocity. Na jednu stranu díky němu kniha působí, že se vše odehrává kolem vás, na druhou stranu díky němu ztrácíte přehled o celkovém ději (který je zde místy trochu nedostatečný). Je zde jasná inspirace Sapkowskim, hlavně co se týče "špinavého" světa a nečernobílých postav. Ale to není na škodu, spíše naopak.