Planeta Eden přehled

Planeta Eden
https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82526/planeta-eden-82526.jpg 4 173 173

Raketa vyslaná ze Země nouzově přistála na dosud neprozkoumané planetě Eden. Šestičnenná posádka – Koordinátor, Kybernetik, Fyzik, Chemik, Inženýr a Doktor – brzy zjišťuje, že planeta je osídlena živými tvory v nepochopitelně odlišných fyziologických mutacích. Při prvnách expedicích objevují odborníci i vzdálené město, hromadné hroby a rozlehlou automatickou továrnu. Po tajemné návštěvě v raketě stojí před osádkou základní otázka: vydat se na další průzkumy, nebo soustředit síly na opravu rakety a prchnout…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Planeta Eden. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (36)

Magrata15
16.05.2022 3 z 5

Skvělý příběh a dokonce s poučením. Překvapilo mě, ve které době kniha vznikla.
Ze začátku se mi moc líbily barvité popisy krajiny, ale postupně jich bylo čím dál víc a začaly mě nudit. Hlavně také proto, že jsem si pod nimi nedokázala nic představit, byly překombinované.

mirek93
16.05.2022 1 z 5

Přečetl jsem asi půlku knihy a vzdal jsem to.
Kniha je z 80 procent popis okolí. Možná je chyba ve mně, ale očekával jsem více děje a trošku složitější děj a ne jen popis všeho kolem. Překlad je napsaný v nějaké divné podobě češtiny se spoustou nespisovných slov - zas, všecko... a archaických výrazů.
V této knize vidím spoustu podobností s autorovým stylem psaní - například Solaris, který se Lemovi celkem povedl.
Na závěr, je to asi první knížka v životě, co jsem nedočetl. Pokud si neužíváte X stránek popisu okolí s pauzami děje tak nedoporučuji.


HerrPilot
12.02.2022 4 z 5

Poslední Lem z „plusovské“ série, který se mi dostal do rukou. Oproti (mému) předchozímu Solarisu je Planeta Eden poněkud nevyrovnaná.
První zhruba čtvrtina je věnovaná velice únavným popisům planety, následuje NAPROSTO kulervoucí noční scéna v sídlišti mimozemšťanů, která bez nadsázky dosahovala lovecraftovských výšin hororu. Na ní navazuje nudnější „předrozuzlovací“ sekvence se stalkováním mimozemšťanů, a finální rozuzlení je opět na výši. Tentokráte lemovské.

Obecně mám opět pocit, že jsem po dlouhé řadě fastfoodů byl přizván k myšlenkové (a žánrové) hostině, byť šéfkuchař se zde ještě zacvičuje na svou michelinskou budoucnost.
Objektivně za solidní 3* (kvůli popisům + některé věci mi na konci přišly nedostatečně osvětleny), ale sídlištní sekvence je to nejlovecraftovější, co kdy jakýkoliv Středoevropan napsal, a tak přidávám ještě 1 čistě za ni.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7.5. - 20.5.)

07.05.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Planeta Eden v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených223x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených7x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit13x