Plavba s tigrom přehled

Plavba s tigrom
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390881/mid_plavba-s-tigrom-pi-a-jeho-zivot-Dew-390881.jpg 4 978 978

V románe Plavba s tigrom sledujeme dospievanie a dozrievanie 16-ročného chlapca Pia Patela. Loď, na ktorej Pi a jeho rodina cestujú z rodnej Indie, sa potopí. Pi sa ocitne v záchrannom člne s hyenou, zebrou, samicou orangutana a tigrom. Život s tigrom, ktorý ako jediný zo zvierat prežije, pomôže chlapcovi prekonať rezignáciu a zúfalstvo z osamelosti počas niekoľkomesačnej plavby. Kniha je nielen príbehom o stroskotaní a záchrane, je zároveň grandióznou úvahou a meditáciou o stvorení a ľudskom poslaní, o jedinečnosti života na Zemi. Tento príbeh nadchol aj oscarového režiséra Anga Leeho (Skrotená hora), ktorý podľa neho nakrútil úspešný celovečerný film s názvom Pi a jeho život.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Life of Pi, 2001

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plavba s tigrom. Přihlašte se a napište ho.

jitka_dankova
19.10.2024 5 z 5

Měla jsem čekat, že když budu číst knihu, která obdržela Man-bookerovu cenu (čtenářská výzva 2019, snažím se zpětně dokončit výzvy, které jsem nezvládla), nebude to lehké čtení. Prvně mne vyděsilo, že čtu knihu, která se výrazně zabývá náboženstvím, vírou a přesahy toho, co je a není pravdou. Pak ale příběh přešel do velmi realistického boje o život a přežití s popisem všeho, i toho ošklivého, živočišného a krutého. A já si říkala, že filozofické otázky pokládané ze začátku knihy vlastně nebyly tak špatné... lepší než číst o zvratkách a požírání zvířat a zabíjení pro přežití apod. Příběh má zvláštní pointu a rozhodně jsou tam věci, které nutí člověka přemýšlet o tom, co nám vlastně chtěl autor říct a jak to celé bylo zamýšleno. Oceňuji všechny ty podrobnosti o životě zvířat, byť díky nim byla kniha hodně rozvláčná a děj plynul jen velmi pozvolným tempem. Pět hvězdiček si dílo zaslouží za svou neotřelost a nápaditost, nicméně nejde o nic, k čemu bych se někdy v budoucnu vracela.

KaLiBi
24.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Bomba! Kniha je neuvěřitelným stylem poutavá. Jsou v ní srdceryvně popsané tragické chvíle i okamžiky naprosté beznaděje, ale zároveň nádherně vtipné situace, věrné popisy zvířat a charakteristiky jejich chování. Kniha má rozhodně i duchovní přesah. A závěr? Shrnutý do dalšího (jiného) příběhu? Než jsem se k závěru dostala, sežrala jsem autorovi všechno i s navijákem. A pak najednou, moment, cože? Tak co je vlastně pravda! Říkám jen: WOW, Martel umí.
"Ty možná nevěříš v život, zato já rozhodně nevěřím ve smrt."
"Když trénovali prsa, vypadali, jako když jdou pralesem a rozhrnují před sebou vysoké stonky trávy. Když měli plavat kraul, mávali rukama, jako by běželi dolů z kopce a báli se, že upadnou."
"Všechna náboženství jsou pravá. Já chci jen milovat Boha."
"Když budeš chodit ve čtvrtek do chrámu, v pátek do mešity, v sobotu do synagógy a v neděli do kostela, zbývá ti už jen konvertovat ke třem dalším náboženstvím a nebudeš muset do konce života pracovat, protože budeš mít svátek každý den."
"Přítomnost tygra mě zjevně zachránila před hyenou - opravdu učebnicová ilustrace úsloví z deště pod okap."
"Proč máte takový problém s věcmi, ve které je těžké věřit?"

Netopyr07
22.08.2024 5 z 5

U ďasa !!! Knihu mi doporučil kamarád a zřejmě má silný žaludek - sorryjako!!! Je to spoiler? Asi... popis, jak se chlapec živil na moři a co vše dělal s těmi zvířátky.. barvitě popsané... musela jsem knihu několikrát odložit... asi jsem vážně přecitlivělá... nezvládám ani guláš z daňka, protože daněk (srnečka) má "hezký vočička" ;-) Ale ten příběh je vážně silný!!! A jak se duchovní otcové hádají, které náboženství je nejlepší a pravé... haha chacha... báječné !!!

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020

Ocenění knihy (1)

2002 - Booker Prize

Kniha Plavba s tigrom v seznamech

v Přečtených1 376x