Pláž v noci přehled

Pláž v noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358914/bmid_plaz-v-noci-E9L-358914.jpg 3 79 79

Elena Ferrante sa v tejto detskej knihe vracia k príbehu románu Temná dcéra. Tento raz však ide o rozprávku pre deti. Stratená (ukradnutá) bábika Celina rozpráva príbeh o strašnej noci, ktorú prežila na pláži, o žiarlivosti na mačiatko Minù, o pocitoch opustenosti a smútku a o nočných morách. Pre deti vo veku 8–12 rokov.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

La spiaggia di notte , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláž v noci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

eva3992
14.04.2024 3 z 5

Příběh o panence, kterou holčička zapomene na pláži. Panenka nám pak popisuje hrůzy, které v noci zažila, ale bude tu naděje, že za denního světla bude zase lépe.

Tuto knihu jsem potkala v naší knihovně, dcera si ji půjčit nechtěla, tak jsem si ji vzala pro sebe. Elena Ferrante běžně píše pro dospělé, tak jsem byla zvědavá na její tvorbu pro děti, a navíc mě nalákaly opravdu nádherné ilustrace.

Je to útlá knížečka, v podstatě jen pár řádků textu, ale na můj vkus je zvláštní a úplně nevím, co si o ní myslet. Řekla bych, že pro děti je to dost děsivý příběh, navíc i ty metafory, které jsou v příběhu použity, asi úplně nejsou pro „mrňata“. Na konci sice příběh vykouzlil úsměv na mé tváři, ale jinak jsem ráda, že jsem měla knihu jen půjčenou. Nevím, jestli bych se k ní ještě někdy vrátila. Je možné, že kdybych k ní nepřistupovala jako ke knize pro děti, možná by na mě hned zapůsobila jinak nevím.

3,5*/5*

broskev28
17.11.2023 5 z 5

Pláž v noci – zjevení, na které jsem naprostou náhodou narazila, když jsem v dětském oddělení MK Praha 1 čekala na schůzku se synem. Jelikož se s Elenou Ferrante moc nemusím, tak mě v prvé řadě překvapilo, že je autorkou dětské knihy. Vyndala jsem knížečku z police a nadchla mě titulní ilustrace, takže jsem ji nejprve prolistovala a poté zhltla na posezení – je to útlý sešitek, žádná „kláda“.
Jenže výše řečené platí pouze o rozsahu, nikoli o obsahu, protože ten bych naopak přirovnala k obrovské hromadě klád! Fascinovaně jsem pročítala text a kochala jsem se jmény Noční bouře, Bouře, Hromy, Moře, Vlna. Nevěřícně jsem si přeříkávala nehezké, zlomyslné až pomstychtivé rýmovačky Plavčíka Kruťase a třásla jsem se strachy, co se stane, až Celinu dostihne. Úplně jsem zapomněla, že čtu dětský příběh - on totiž možná ani není dětský; já jsem při čtení téměř fyzicky cítila všechny negativní emoce, brrr!
Takže pro mě jednoznačný závěr: tuhle knihu chci mít doma, chci ji já, dospělák – kvůli výborně přeloženému textu, kvůli nádherným ilustracím, kvůli Celine. A určitě se chystám na Temnou dceru, s níž prý Pláž v noci souvisí.

„Bouře je dáma v dlouhatánských šatech tmavomodré barvy. Na hlavě má věnec z Blesků a hlas jí burácí, protože z široké pusy nepřetržitě chrlí Hromy.“


EvaHonsová
15.10.2022 5 z 5

Opět vynikajícím způsobem napsaná kniha pro děti. Elen Ferrante nikdy nezklame.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pláž v noci v seznamech

v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených2x
v Knihotéce17x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech2x