Plyšákokalypsa přehled

Plyšákokalypsa
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428909/bmid_plysakokalypsa-Vbp-428909.jpg 4 134 134

Nedávno skončila válka, kterou hračky rozpoutaly proti lidstvu. A hračky v ní zvítězily… Plyšáci, panenky, roboti, ale i malí plastoví vojáčci už měli plné zuby toho, že s nimi rozmazlené děti zacházely jako s pouhými věcmi. A i když nové „chytré“ generace hraček dokázaly myslet a cítit, neměly žádná práva, žádnou naději na smysluplný život. Nezbývalo jim než se vzbouřit a s lidskou rasou zatočit… Po konfliktu se poslední lidé stáhli do podzemních bunkrů. V jedné z těchto tajných enkláv přežívá i Julie, podstupující bolestivé operace a přerod v plyšovou pandu. Hračkám nemůže zapomenout, jak naložily s jejími rodiči. Pokud ví, dosud jsou zadržováni v jednom z vyhlazovacích táborů. Podaří se jí díky své transformaci dosáhnout vytčeného cíle a zachrání je? Vyzraje na všehoschopné hračky a jejich kruté plyšové velitele?... celý text

Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: , Carcosa

Cuddly Holocaust, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plyšákokalypsa. Přihlašte se a napište ho.

Jidu
16.07.2024 3 z 5

To byla zase chujovina! Ale dobrá chujovina . Ač teda musím říct, že po Magořině (ne, recenze nebude. Po tom co ig zablokoval jeden profil za název jedné knihy se maličko bojím, co by řekl na tuhle obálku) je to nejslabší kousek.

Mellick ve svých dílech, která jsou zkrátka psycho, vždy ukáže nějakou hloubku. Neříkám, že tady nebyla vůbec - odkazy na umělou inteligenci apod., to je super - ale za mě rozhodně nejméně. Což mi přišlo trošku škoda.

Oprsklého plyšáka Julie jsem si docela zamilovala. To jsem se smála, jak ho autor podal a co někdy tento úžasný plyšáček dokázal vypustit.

Samotná zápletka je plná akce, je hodně čtivá a myslím, že by se asi dala nazvat docela brutální. Ale kdo Mellicka čte, tak ví, že on tam nějaké tyhle nechutnosti lupne víceméně vždy.

Nevím, co víc říct. Tohle jsou zkrátka super oddychové blbůstky geniálního autora, který mě vždy dostane. Až na Magořinu.

Celkově knihu doporučuji, ale má lepší kousky.

Morbidus
09.07.2024 3 z 5

Hlavní hrdinkou tohoto millitary postapa drsná, pomstychtivá a po zuby ozbrojená panda. Nebo něco na ten způsob... hele, je to bizarro, takže celá věc je o chlup komplikovanější. Atmosférou mi děj knihy místy připomněl řadu jiných známých příběhů (některé s hračkami, jiné zase postapo, další z ranku horror), ale hozených do úplně jiné polohy a hrajících dle vlastních pravidel. Ta koneckonců determinuje už i sám fakt, že svět ovládly naštvané inteligentní hračky, pořádající lovy na lidi.
Byť úvodní i střední (nejdelší) část celé anabáze hýří nápady, stále se relativně drží při zemi. Mám dojem, že Mellick se často doopravdy utrhne z řetězu až ke konci příběhu - a tady se mi to jen potvrdilo. Finální katarze je solidní masakr... po kterém se vyprávění zvrhne v cosi poklidného a potenciálně zvráceného, co nejspíš nečekáte. Jelikož celý román údajně měl původně být jen povídka, docela chápu, že zde byla na místě snaha o ne úplně hloupý konec. Za mě autor relativně uspěl a tu poslední otázku mi odpověděl v originálně pojatém doslovu.
Plyšákokalypsa potěší čtenáře temnějších příběhů, postapa a bizarra.

lucyvase4
03.07.2024 4 z 5

Zkuste si představit, že jste opět malým dítětem. Spíte v posteli, se svým oblíbeným plyšákem, a zdá se vám hrozná noční můra. O tom, že se hračky proti lidem vzbouřily. Vyhlásily nám válku a nepřestanou, dokud lidstvo nevyhladí. Pak se ale vzbudíte. Uvidíte nad sebou stát svého plyšového medvěda, který vám s velkým úsměvem a nožem v ruce říká: ,,Půjdeme si hrát?" A vám začne vše docházet. Noční můra se stala skutečností. Na nic nečekejte, vemte nohy na ramena a utíkejte dokud můžete. Protože tohle není hra, kterou můžete vyhrát.
A tohle se stalo i naši hlavní hrdince Julii. Ačkoli ona sama se zachránila, nechala doma své rodiče a známé, které chytré hračky odvedly do vyhlazovacího tábora. Julie se chce ale pomstít a rodiče zachránit. Infiltrovat se mezi nepřítele však není jen tak. Proto podstupuje náročné operace a stává se plyšovou pandou.
Podaří se jí rodiče zachránit?

Postapokalyptický horor s neobyčejným příběhem. U většiny Mellickových knih jen valím oči a otevírám hubu. Jak tohle může někdo vymyslet? Navíc tak dokonale. Někdy bych chtěla být v jeho hlavě, ale pak dojde na určité, až moc ujeté pasáže a já hnedka otáčím. Ne do jeho hlavy bych se asi vážně netoužila dostat.

Co se ale jeho knihám nedá upřít je velká čtivost. Tuhle jednohubku máte za jeden, max dva dny sfouklou jako nic. Skvělá ujetá pohádka pro dospělé. Plná násilí, zvráceností, vulgarismů, stříkající krve, ale i vtipu.

Mellick mne opět přesvědčil, že zkrátka umí.

Co na jeho knihách miluji je obrovský přesah. V každém jeho díle můžeme najít hlubší smysl všech těch nesmyslů. Nějaké moudro, ponaučení. A musím říct, že to na něm úplně miluji.

Budu se opakovat když řeknu: ,,Rozhodně to není čtení pro každého. Ani já bych jeho knihy nemohla číst pořád. Ale jednou za měsíc, dva, je to super poctení.,,

Hodnotím: , 5/5

PS: Autor si mne získal i tím, že v knize zmínil plemeno psa, které vlastním. Skotský jelení pes totiž rozhodně není plemeno vzpomínané v mnoha knihách

Knižní novinky (8. týden)

16.02.2020

Jestli se mezi ně mám infiltrovat, musím vypadat opravdově.

Někdy nejlíp zapadnete, když vyčníváte.

Pouhej fakt, že mě místo masa a krve tvoří vycpávka a drátky, přece neznamená, že jsem míň živej než ty.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Plyšákokalypsa v seznamech