Po zarostlých stezkách přehled

Po zarostlých stezkách
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12958/bmid_po-zarostlych-stezkach-fng-12958.jpg 4 37 37

Žánrově těžko zařaditelná kniha Po zarostlých stezkách je niternou zpovědí největšího a nejkontroverznějšího norského spisovatele 20. století, nositele Nobelovy ceny Knuta Hamsuna (1859–1952). V beletrizovaném deníku autora, který byl po druhé světové válce uvězněn a obžalován ze spolupráce s proněmeckou kolaborantskou vládou, najde čtenář vzpomínky, představy i každodenní útrapy člověka pronásledovaného svědomím a trpícího pocitem nedorozumění. Jedinečné Hamsunovy zápisky dokazují jeho hluboké, očím poválečné spravedlnosti ukryté lidství.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta

Paa gjengrodde Stier, 1949

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Po zarostlých stezkách. Přihlašte se a napište ho.

R47
19.07.2023 5 z 5

Zvláštní čtení. Třeba poetický popis starých bot, které ho "dovedly až k Hitlerovi".

dedliipf
28.09.2019 3 z 5

Hamsun během válek sympatizoval s Německem. Setkal se s Hitlerem a byl souzen za kolaboraci. K tomu vás postaví tahle krátká kniha - budete se muset rozhodnout zda chcete vůbec číst dílo o starci a jeho minulosti, jeho svědomí, jeho aroganci, jeho vině, anebo nevině, protože rozsudek záleží jen na vás. Jednal pod svou chybnou filosofií? Protože neměl dostatek informací? Protože měl špatnou ješitnou osobnost? Protože miloval své přátele a Norsko? Je to na vás...

Ale nejsou to jen zápisky starého muže, starého spisovatele před soudem a před smrtí (i když stále od ní pár let daleko). Jsou skvěle napsané. Chytilo mě už prvních pár stran. Chtěla jsem vědět, co mi ten muž ještě řekne před tím, než odejde s poslední stránkou. Jak hezky používal slova. A jak jemně používal sebeironii.

Lesní_chodec
04.03.2019 3 z 5

Tak trochu jiná kniha, než běžná románová tvorba autora. Text je dost nelineární, místy na sebe nenavazuje. Prolíná se tam řada zážitků z minulosti, přesto se čte poměrně snadno.

Zajímavé sledovat jak se pováleční "demokraté" snažili z naprosto (duševně) zdravého Hamsuna udělat blázna. Doslova se tu nabízí srovnání s americkým (italským) básníkem Ezra Poundem, který dopadl ještě hůře.

Kniha Po zarostlých stezkách v seznamech

v Mé knihovně10x

Knut Hamsun (p)