Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni přehled
Robert Louis Stevenson
Stevensovy originální, spekulativně fantastické příběhy s tajemstvím byly po Poeových novelách první, jež daly základ dalšímu rozvoji detektivního románu a jemu příbuzných žánrů. Páteří našeho výboru, který vychází již podruhé, je napínavá, strhující novela Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda, v níž autor pomocí hmotného znázornění rozdvojenosti lidské povahy řeší rozporný vztah mezi dobrem a zlem a jeho morální důsledky. Je to příběh lékaře, který ve snaze zachovat si pověst spořádaného občana a vědce chce ve svém organismu chemickou cestou odloučit od sebe dobré a špatné vlastnosti. Dosáhne toho, avšak touha po nevázaném životě jej nutí, aby se stále častěji převtěloval do své druhé, zrůdné podoby, až jej dovede k tragickému konci. Svár dobrých a špatných vlastností v lidské povaze, rozpolcenost osobnosti, pohnutky k zločinu – takové jsou motivy i dalších dvou příběhů – Markheim a Kumpáni. Všechny příběhy, i když zasazeny do odlišného prostředí a odlišně zpracovány, jsou dokladem autorova psychologického fabulačního a stylistického mistrovství.... celý text
Literatura světová Novely Povídky
Vydáno: 1964 , Mladá frontaOriginální název:
Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde / Markheim / The Merry Men
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Dr.Jekyll, Mr.Hyde musela byť na tú dobu vynikajúca záležitosť, nie je to zlé, nápad fajn, prevedenie tiež, páčila sa mi atmosféra, pripomenulo mi to Poeho (vlastne to všetky tri poviedky).
Markheim už slabšie, stále obstojné.
A posledné? Väčšiu nudu som v živote nečítal. A už to bol aj obohratý nápad po predošlých dvoch poviedkach. A to zakryjem oči pred tým rasizmom a incestom. 19.storočie, OK, beriem. Totálne mi to nesadlo, čítať to bolo extrémne utrpenie. Mám zvyk vždy dočítať knihu, po skúsenosti s poviedkou Kumpáni to možno prehodnotím.
Příběh nabízí velký prostor fantazii, nezabíhá do detailů a spíš jen nastiňuje. Znala jsem ho z filmových zpracování a předloha mě upřímně trochu zklamala.
Kniha Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni v seznamech
skotská literatura rozhlasové zpracování
Část díla
- Kumpáni / Veselí chlapci / Veselí mužíci 1882
- Markheim 1885
- Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Podivuhodný případ doktora Jekylla a pana Hyda 1886
2004 | Podivuhodný případ dr. Jekylla a pana Hyda / The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde |
1969 | Poklad na ostrově |
2008 | Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda |
1966 | Černý šíp |
1964 | Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda / Markheim / Kumpáni |
Nedokážu se ztotožnit s tvrzením autora doslovu k předmětnému vydání, že se za tématem dvojnictví, jak je Stevenson rozvinul ve svém nejslavnějším příběhu, skrývá tušení zdvojení a odcizení člověka (Marx) a že se pisatel vydal na strastiplnou tvůrčí cestu za hledáním autentického lidství. Jestli mi přišel Stevenson naopak něčím zajímavý, pak tím, že nalezl svobodu v mravnosti, následování duchovních a praktických zásad křesťanství. Ne prohlédnutí šalby podmíněného třídního vědomí, ale krvelačný zápas mezi dobrem a zlem, svobodou a hříchem zločinu, který svazuje vůli Stevensových postav a uvrhá je do opovrženíhodného otroctví. To jen tak na okraj. Těžkopádnost Stevensova psaní a rozvláčnost všech tří textů mi bránily si jeho příběhy lépe vychutnat a popřemýšlet o nich usilovněji.