Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda přehled

Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236079/bmid_podivny-pripad-dr-jekylla-a-pana-hy-nP0-236079.jpg 4 697 697

„Zatímco z obličeje jednoho vyzařovalo dobro, v rysech toho druhého bylo jasně a nepřehlédnutelně vepsáno zlo. Kromě toho zanechala zlolajnost (již nepřestávám považovat za smrtící vlastnost lidského já) na jeho těle otisk znetvořenosti a úpadku. A přesto když jsem si tu ošklivou modlu prohlížel, nepociťoval jsem u toho sebeslabší náznak zhnusení, naopak – zaplavila mne radost. Vždyť i toto jsem já. Hyde se mi jevil přirozeně a lidsky.“ Poklidnou atmosféru Londýna naruší znepokojující události. Podivně vypadající muž úmyslně ublíží dítěti a později dokonce spáchá vraždu. Kdo je zlověstný Edward Hyde a co jej pojí s doktorem Jekyllem, čestným a spořádaným občanem? Podaří se Jekyllovi zkrotit své vlastní já a touhu po jiném životě? Novela Roberta Louise Stevensona v novém českém překladu s ilustracemi argentinského výtvarníka Maura Cascioliho vypráví strhující příběh o souboji dobra a zla o jedinou duši a tělo.... celý text

Literatura světová Horory Novely
Vydáno: , B4U Publishing

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1886

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda. Přihlašte se a napište ho.

knihomolka27
29.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Námět brilantní, zpracování za mě poněkud ploché a k tak dobrému námětu prostě nedostačující. Chtělo by to pořádnou psychologickou sondu s charizmatickými hrdiny....kacířsky věřím, že kdyby to napsal někdo v dnešní době, tak mě to bude bavit a zaujme mě to asi víc. Autorovi jakési prvenství a originalitu sice neupře, a věřím tomu, že když to čtete bez spoilerů, tak že to může být zajímavější....ovšem v dnešní době přeplněné mnohými charismatickými a podmanivě napsanými antagonisty, je ten autorův tak někde napůl cesty. Zase o to méně je to ale divácky podbízivé a skutečně to působí mín líbivě a syrově. V dnešní době je jen málo antagonistů nebo záporáků skutečně odpudivých a nesnažících vzbudit v nás soucit. Vlastně je zajímavé jak se v průběhu věku přístup k našemu horšímu já pozměnil.

StrYke
19.12.2023 5 z 5

Výborná novela, u které nebýt všeobecně známa zápletka, byla by také velmi napínavá. Atmosféra temného, ponurého Londýna dělá dílo výjimečným a děsivým i po desítkách let od jeho vydání. Doporučuji!

Lele61
10.11.2023 5 z 5

Krásná klasika od Roberta Louise Stevensona, která i po mnoha letech od jejího vzniku stále baví čtenáře. Zcela univerzální příběh o dobru a zlu, které se přece skrývají v každém z nás je možné bez výhrad aplikovat také v současné době. Nelze než doporučit.

Připravované knižní novinky (16. - 22. 1.)

15.01.2015

Kniha Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda v seznamech