Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou přehled
Filipe Melo
Nabručený vlkodlak, poslíček s pizzou, šest tisíc let starý démon a hlava chrliče jsou jediní, kdo se dokážou postavit ve třech (a půl)příbězích silám zla, které ohrožují Lisabon. Za druhé světové války hledala v Portugalsku útočiště řada nadpřirozených bytostí. Upíři, vlkodlaci, chrliči a duchové nyní žijí pokojně ve stínech mezi lidmi. V podzemí však nejhorší ze všech nestvůr začala nabírat sílu a chystat se k návratu. V dalším příběhu bude muset naše nepravděpodobná čtveřice čelit největší katastrofě ze všech – Apokalypse, jak je popsána v knize Zjevení. Na Zemi vtrhnou morové rány, kobylky, obří stvůry a dvě stě milionů démonů a vtáhnou naše hrdiny do dobrodružství biblických rozměrů. V poslední části budou naši hrdinové čelit mnohem osobnější hrozbě: vrací se starý nepřítel, aby změnil život Rafana Mendonçy v noční můru. Čeká nás dojemný příběh o lásce, pomstě a obřích pavoucích! Poprvé na světě vychází v souborném vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou. Přihlašte se a napište ho.
Komiks jsem pořizoval, a byla to první věc, co mě na něm zaujalo, kvůli kresbě. Ta je naprosto nádherná, je detailní a vystihuje perfektně mimiku postav, barva, o kterou se postaral Santiago Villa, posouvá vizuální stránku do nebeských výšin. Musím uznat že jsem čtení dost dlouho odkládal, možná jsem od příběhu nečekal tak mnoho, jak se mi nakonec dostalo a musím přiznat, že scénář je prostě vtahující, k originálním hlavním postavám si vytvoříte vřelý vztah a čeká na vás spousta humorných okamžiků, akčních pasáží a odkazů na béčkové filmy. V třetím dílem dojde i na konečné dobrodružství nabité emocemi a jistou reflexí všech událostí.
To je ale komiks, vaše vašnosto! Zhltol som ho ako malinu. Vrátil ma nazad do detstva, keď som so zatajeným dychom koncom 8O. rokov objavoval skryté čaro komiksového média. Filipe Melo (Balada pro Sofii) do scenára naakumuloval všetko: náckov, detskú Bibliu, krásne zohrato nezohratý tím, pizzu, Hellboya, Hallblazera, Mignolu, Lovecrafta, ukecaného chrliča (ktorý fakt nemá rád, ak ho ocikáte), chápadlá, 6000 rokov starého démona vyzerajúceho ako prefajčené rozkošné dievčatko so psím pohľadom, okultných detektívov, vlkolakov, kaiju a samozrejme zombie Hitlera, ktorý je stále rovnaký slaboch, ako v 40. rokoch. Ku koncu tempo trochu pokleslo, popkultúrne odkazy ma po štyridsiatke nebavia, vsuvka s Dark Horse je, nuž, vsuvka s Dark Horse (ale zas ponúka Rafanov smutný origin, takže ju beriem na milosť) a nechápal som, v akom univerze sa dej odohráva: policajti neveria, že hrdinovi ukradol skúter oživený kamenný chrlič, ale pripadalo mi to tak, že sa zjavne okolo nich odohráva plno zjavne nadprirodzených udalostí. Isté rozčarovanie som cítil aj zo záveru. Súhlasím s tvorcami, že predtým sa odohralo toľko apokalyptických veľkofilmových vecí, že koniec sa mal niesť v komornom duchu. Problém je, že on sa napokon vlastne v až tak komornom duchu vôbec nenesie: ohrozené mesto, príšery, akčné scény, poznáte ti. Len raz za čas v poslednej kapitole preblesne smútok a nostalgia v zmysle všetci starnú a tým pádom sa menia a (možno áno možno nie) múdrejú a nie každý prežije. O to viac zamrzia posledné strany, kedy sa všetko vezme z rýchlika, na nič nie je čas, kľúčové postavy z deja vypadávajú bez rozlúčky a ak postava X naozaj len kamuflovala svoju smrť, tak proste neverím, že by to aspoň nenaznačila svojim priateľom po tom všetkom, čo spolu prežili. Napriek tomu som z tohto fantastického komiksu nadšený. Parádna chémia medzi absurdnou ústrednou štvoricou (OK, tri a pol), krásna a hravá (dole hlavou otočené dialógy v scéne, keď postavy visia dole hlavou zavesené zo stropu za nohy) kresba Juana Caviu, úžasné farby Santiaga Villu a tradične nadštandardné vybavenie od CC: pevná väzba, prebal, lacetka a masívne textovo-fotografické dodatky a bonusy iného charakteru. Nemám úplne v láske, ak je príbeh (či už knižný, komiksový, seriálový alebo filmový) príliš otreštený, ale tu sa to myslím podarilo vybalansovať; bolo to tak akurát, aby to bolo vtipné a pritom aby sme nestratili úzky kontakt so sympatickými postavami a so zábavnými vzťahmi medzi nimi. Keď to budete čakať najmenej, resp. vôbec, chytí vás za srdce a nepustí. K tomu úvodné slová od Romera, Kaufmana z TROMY, Hoopera a Landisa. Skvelé je, že hoc jednotlivé kapitoly vznikali v rozmedzí mnohých rokov, tvorcovia svoje milované postavy nikdy nestratili zo zreteľa a nadväzujú na ich osudy, čiže hrdina sa napokon ožení s kolegyňou z jednotky a Rafana napokon dobehnú jeho finančno-sociálno-poisťovacie problémy z dvojky.
Kniha Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou v seznamech
2022 | Balada pro Sofii |
2022 | Podivuhodná dobrodružství Rafana Mendonçy a poslíčka s pizzou |
Skvělý komiksový omnibus, obsahující tři delší příběhy, jeden kratší povídkový a spoustu bonusů. Žánrově má komiks nejblíž k Hellboyovi. Děj je u všech příběhů výborný, bavil jsem se u knihy víc, než u čehokoliv novějšího z Hellboy universa. Kresba Juana Cavia má vzestupnou kvalitu - u prvního příběhu je docela dobrá, u posledního výborná.