Podzimní hvězdobraní přehled
Luke Oscain
Bavorský král, který nechal postavit zámek Neuschwanstein, zahynul i se svým lékařem za nevyjasněných okolností ve vodách, které jim sahaly sotva po kolena – slyšel jsem kdysi na školní exkurzi. A právě takto začíná neuvěřitelné dobrodružství trojice anglických studentů, kteří v rámci výměnného pobytu přijeli do jihobavorského zámku na zdánlivě obyčejnou prohlídku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Podzimní hvězdobraní. Přihlašte se a napište ho.
Příběh by se sice více hodil na podzim, neboť jeho děj se odehrává o Halloweenské noci, ale klidně si ho přečtěte i teď. Zavítáte na pohádkový zámek Neuschwanstein , který nechal postavit pohádkově-bláznivý král Ludvík II. Bavorský, jenž i se svým doktorem zemřel za nejasných okolností ve vodách jezera sahajícího sotva po kolena. A nyní povstaňte, přichází jeho ctihodnost, anděl smrti, a začíná Boží soud.
A mně to zrovna pobavilo. Ani to trochu složitější vyjadřování mi nevadilo. Vždyť je na to nakonec potvrzení autorovy kreativity a je lepší, když píše každý jinak, než kdyby všichni psali stejně.
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Kniha Podzimní hvězdobraní v seznamech
česká literatura pro mládež Ludvík II., bavorský král, 1845-1886 Bavorsko hrady a zámky
Veľmi som bojoval s tým, ako túto knihu ohodnotiť. Prvých päťdesiat strán je celkom solídnych. Následne sa však dejová linka začne rozpadať, pribúda viacero zvratov, ktorých logika je otázna, množstvo hluchých miest a dialógov o ničom. Myslím si, že jedným z hlavných problémov tejto knihy je jej dĺžka. Dej je v podstate veľmi jednoduchý, ale zaťažený množstvom zbytočne kvetnatých opisov prírody, počasia, zámku... Keby sa odstránilo to obrovské množstvo vaty, zmestila by sa maximálne do 200 strán.
Ďalším veľkým problémom je, že Podzimné hvězdobraní nie som ani po prečítaní schopný zaradiť. Nie som schopný povedať, pre koho je kniha primárne určená. Na YA má kniha príliš zložitý archaický jazyk. Na new adult sa postavy správajú príliš detinsky. Často som mal pocit, že majú maximálne do 10 rokov. Nejde však len o vekové zaradenie, ono to nejde veľmi zaradiť ani žánrovo. Kniha obsahuje minimum napätia, nevyvolá strach a na detektívku je toho vyšetrovania tiež veľmi málo. Obálka zas evokuje príjemné jesenné čítanie. Neviem.
Postavy sú úplne ploché, nesympatické a zle zapamätateľné. O žiadnom z troch kamarátov sa prakticky nič nedozviete.
Celé to na mňa pôsobí tak, že autor sa rozhodol napísať knihu, ktorá sa bude odohrávať na zámku Neuschwanstein, ale nedomyslel ju ako celok. Chýba vysvetlenie k veľkému množstvu vecí. Vôbec nie je vysvetlené, prečo sa boží súd odohráva práve v ten deň, prečo práve tam a ako je možné, že si nikto nič nevšimol? Záverečné vyvrcholenie už len pôsobilo smiešne a gýčovito.
Samotný námet je zaujímavý, sem-tam zaznela nejaká vtipná hláška, ale prevedenie je skôr paródia sama na seba. Neodporúčam.