Pohádky (26 pohádek) přehled
Hans Christian Andersen
Výbor 26 nejznámějších Andersenových pohádek v novém českém překladu. Jejich poetické kouzlo je mistrně zachyceno v mnoha barevných ilustracích J. Trnky. Předmluvu Pohádka života napsal Gustav Pallas.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádky (26 pohádek). Přihlašte se a napište ho.
Klasika, některé jsem milovala, ale ty s neživými věcmi jako hlavními postavami se mi jako děcku nelíbily a ani teď mě nijak neuvádějí v úžas.
Říkala jsem si, jestlipak ji tady najdu. Jedna z pohádkových knih mého dětství. Nejvíce se mi líbily ilustrace pana Jiřího Trnky.
Tato kniha byla pro mě jako dítě zvláštní tím, že pohádky nebyly pohádky jaké jsem znala z ostatních knížek, z filmového zpracování, z ústního vyprávění. Tyhle byly takové neurčité a pohádkového neměly nic. Byly ale poučné. Je to jedna z knih, kterou jsem si raději prohlížela než četla. Pro mě to byl skicák Jiřího Trnky.
Někdy v databázi knih s melancholií vyhledávám ze zvědavosti, zda zde najdu to, co obohatilo roky, které už dávno setřel čas. Kupodivu, je zde celá řada knih.
Kniha Pohádky (26 pohádek) v seznamech
pohádky dánská literatura hračky nešťastná láska
Část díla
- Bezová matička / Bezová maminka / Bezinka / Dryáda
- Kdo skočí nejvýš / Skokalíci / Závody ve skoku 1845
- Květiny malé Idy / Helenčiny květiny / Květiny Boženčiny / Květiny malé Růženky / Iduščiny květiny 1835
- Malá mořská víla / Mořská ženka / Mořská víla / Malá morská panna 1837
- O hloupém Honzovi / Hloupý Honza / O hlúpom Jankovi / Hlúpy Jano 1855
2000 | Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek) |
1979 | Sněhová královna |
1956 | Pohádky a povídky 1 |
1969 | Flétnové hodiny |
2000 | Sněhová královna a jiné pohádky |
Severské pohádky světoznámého spisovatele. Některé jeho vlastní, některé sepsané dobové z vyprávění jeho otce. Knihu jsem si připomněla díky dořešení starší čtenářské výzvy 2020 (téma Kniha od dánského autora), ale popravdě to nebylo hezké vzpomínání. Knížku jsem si v dětství v knihovničce našla sama v době, kdy jsem ještě věřila, že pohádky jsou všechny krásné a hezké a malebné, jako ty od Disneyho nebo od Drdy. Začetla jsem se a vyděsila se. Děsily mne příběhy, kdy vrah s klidem získá království a manželku, protože všem vyhrožuje a ji navíc unese. Děsil mne Kai se střepem v oku, který si s klidem jde za jinou dívkou. Děsil mne nešťastný příběh mořské ženky. Děsily mne samotné Trnkovy ilustrace a některých jsem se i bála. Knihu doposud považuji převážně za velmi depresivní a ponurou a rozhodně tyto pohádky svým synům nečtu, to ani omylem. Netoužím číst si o tom, jak se cítí umírající vánoční stromek, ani o pohřbech, osamělosti, nešťastných láskách, ztracených věcech, zničených umírajících hračkách. Hvězdičkami oceňuji čistě přínos autora světové literatuře, nikoliv to, že by se mi kniha líbila. Právě naopak, velmi ji nemám ráda a nebýt čtenářské výzvy, nikdy bych se k ní nevracela.