Pohádky bratří Grimmů (13 pohádek) přehled
Wilhelm Karl Grimm , Jacob Ludwig Carl Grimm
Obsahuje pohádky: Zlatý klíč, Husopaska, Statečný krejčík, Sněhurka, Oslík, O Jednoočce, Dvojočce a Trojočce, Protančené střevíčky, Tři pírka, Chaloupka v lese, O bílem hadu, O popelce, Honzovo štěstí, O rybáři a jeho ženě
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1996 , Včielka , Knižní klubOriginální název:
Kinder- und Hausmärchen, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohádky bratří Grimmů (13 pohádek). Přihlašte se a napište ho.
Kniha Pohádky bratří Grimmů (13 pohádek) v seznamech
Část díla
- Honzovo štěstí / Šťastný Honza
- Husopaska
- Jednoočka, Dvojočka, Trojočka / Jednoočka, Dvouočka a Tříočka / O Jednoočce, Dvojočce a Trojočce
- Lesní chaloupka / Chaloupka v lese
- O bílém hadu / Bílý had / O bielom hadovi
Vstoupíš do hlubokého kouzelného lesa, kde temnými stíny prosvítají sluneční paprsky, aby přinesly světlo do tmy.
Nasloucháš šeptání lesa, vypráví příběhy plné tajemství, jejichž hrdinové čelí nebezpečím a překážkám, aby nakonec našli své štěstí.
Pozoruješ svět, kde žijí mluvící zvířata, čarodějnice a kouzelníci, bájní tvorové, ne každý z nich je hodný, a tak se potkáš s dobrem a zlem, navíc, každé takové setkání většinou vede přímou cestou k dobrodružství, a tak sleduješ někdy i dost krutý boj o život.
Učíš se (u Grimmů často dost drsným způsobem), odvaze, lásce, spravedlnosti, které se vždy hrdinům na konci strastiplné cesty dostane!
„Ráno, když jdeme s husami Půlnoční branou, mluví s koňskou hlavou: „Ubohý Falado, nad Půlnoční branou břibitý.“ A koňská hlava jí odvětí: „Panno královničko, co kráčíš k půlnoci, kdyby tvá matka věděla, že tě vydala zlé moci, srdce by jí puklo žalem.“ /Husopaska/
Mám ráda pohádky, provázejí mě (asi stejně jako každého z vás) celý život – byly mi čteny (mnohokrát), byly mi vyprávěny (mnohokrát), pak jsem si je četla sama (mnohokrát), četla je svým dětem (nesčetněkrát) a teď v linii i své vnučce (s nesmírnou radostí opět a znovu a znovu …)
Tyhle, od bratří Grimmů nejsou pro úplně malé děti (jejich svět je čistý a barevný), dostat sluchu by se jim mělo v době, kdy by děti měly začít poznávat, že na světě je nejen dobro, ale i zlo, vlastně to je jejich poslání.
Ty grimmovské jsou až takovými filozofickými alegoriemi, ve kterých můžeš hledat úplnou podstatu lidské existence, to ale nijak nebrání čist je i přiměřeně menším dětem, pro ně to je prosté - tajemství, dobrodružství, pohádka s dobrým koncem, to jen my, dospěláci, v nich vidíme ještě cosi … odraz lidské zkušenosti, morální dilemata světlých a temných stránek lidské povahy, archetypy dobra a zla … jj, v těchto pohádkách téměř vždy zjistíš, že karma je zdarma :-) … dobro je odměněno a zlo řádně potrestáno …
„Tu uviděla v dálce mezi stromy světýlko … „Jen dál!“ zavolal ten hlas. Když otevřela seděl tam u stolu prastarý šedivý muž … dlouhé bílé vousy mu splývaly ze stolu až na zem. Na peci ležela tři zvířata, slepička, kohoutek a strakatá kráva. Dívka staříkovi vypověděla svůj příběh. … Muž pravil: „Krásná slepičko, kohoutku spanilý, moudrá kravičko, co radíte mi?“ /Chaloupka v lese/
Tak třeba tahle pohádka nám poradí, že laskavost a ohleduplnost k druhým, včetně zvířátek, jsou hodně důležité životní hodnoty … když budeš ke zvířatům laskavý a pěkně se o ně budeš starat, dostane se ti odměny …
Takže čtěte! Dětem, sobě, pro potěšení, z nostalgie, pro poučení, pro radost …