Pohodová produktivita přehled
Ali Abdaal
Tajemstvím produktivity není disciplína, ale radost. Ali Abdaal, vystudovaný lékař z Cambridge a nejsledovanější odborník na produktivitu (na YouTube má přes 5 milionů odběratelů) říká, že existuje i jiná cesta k úspěchu než nekonečná frustrace a dřina. Autor v knize představuje tři skryté "energizéry", které jsou základem pohodové produktivity, tři "blokátory", které musíme překonat, abychom porazili prokrastinaci, a tři "udržovače", které zabraňují vyhoření a pomáhají nám dosáhnout trvalého uspokojení. Vypráví inspirativní příběhy například vědců, kteří získali Nobelovu cenu a kteří tyto principy ztělesňují. Představuje jednoduché, realizovatelné kroky, které můžeme zařadit do naší každodenní rutiny. Výsledkem je změna, která nám umožní toho stihnout více, aniž bychom se stresovali, vyšilovali nebo vyhořeli.... celý text
Literatura faktu Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2024 , MimochodemOriginální název:
Feel-Good Productivity: How to Do More of What Matters to You, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pohodová produktivita. Přihlašte se a napište ho.
Poslouchala jsem jako audioknihu (mimochodem moc příjemně načtenou) a užila jsem si všechny kapitoly. Na začátku jsem byla trochu skeptická, jestli kniha přinese něco zásadního a byla k ní trochu vlažná, ale nakonec hodnotím velmi přínosně. Experimenty jsou jasné a jednoduché a hlavně pohodové. Opravdu věřím, že kniha reálně může pomoci zařadit nějaké nové metody do života, které ho učiní příjemnějším a hodnotnějším.
Co se mi líbilo - členění knížky, jednoduchá forma a vysvětlení jednotlivých principů na příkladech.
Co se mi nelíbilo - tady toho je bohužel daleko více.
- Tak za prvé, naprosto otřesný překlad. Některé věty dávaly smysl teprve ve chvíli, kdy jsem si je přeložila zpět do angličtiny. Text byl často kostrbatý a některé převzaté pojmy působily fakt hrozně (tady ale cením, že občas padl originální pojem anglicky v závorce - škoda, že to tak nebylo vždy). Po přečtení jsem alergická na slovní spojení "výsledky byly pozoruhodné" (mimochodem co si budeme, výsledky pozoruhodné zas až tak nebyly, protože každý, kdo má minimální ponětí o produktivitě ví, že tohle bude fungovat na 90 % populace).
- Příklady a studie byly fajn zpestření, ale příklady se všudy všeho točily buď kolem natáčení Youtube videí nebo kolem krátké lékařské praxe. Autor mě úplně nepřesvědčil.
- Principy produktivity nebyly nijak převratné, ale jako připomenutí základních principů, nebo pro někoho, kdo jiné knížky osobního rozvoje zatím nečetl asi fajn.
Závěrem - pokud můžete, přečtěte si knihu v originále (EN). Mé hodnocení vystihuje hodnocení, které si propůjčuji z Goodreads: "Kniha, která mohla zůstat blogovým příspěvkem".
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
Kniha Pohodová produktivita v seznamech
v Mé knihovně | 32x |
Kniha se dobře četla, jelikož je rozdělená do hodně částí. V každé části bylo několik experimentů, které si čtenář mohl na sobě vyzkoušet a mít tak i zábavu. Mnoho příkladů z vědeckého světa, které dokreslily představu.