Stín větru přehled
Carlos Ruiz Zafón
Pohřebiště zapomenutých knih série
1. díl >
Vypravěč a zároveň hlavní hrdina Daniel Sempere vzpomíná na své dětství a dospívání, výrazně ovlivněné románem Stín větru záhadného autora Juliána Caraxe. Daniel knihu získá na tajuplném pohřebišti zapomenutých knih v den svých desátých narozenin, a nastoupí tak na spletitou cestu iniciace do světa literatury i dospívání. Když se rozhodne po neznámém autorovi pátrat, v jeho životě nastane nečekaný zvrat... Životní osudy hlavního hrdiny na jedné straně a postav soustředěných kolem tajemného autora Juliána Caraxe na straně druhé se začnou postupně prolínat, až nakonec vytvoří složitý mnohavrstevnatý propletenec. Důležitou součást děje vytváří kouzelná a tajuplná atmosféra katalánské Barcelony. Stín větru, úchvatný příběh s prvky thrilleru, detektivky i gotického románu, se stal krátce po svém vydání světovým bestsellerem.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2007 , DokořánOriginální název:
La sombra del viento, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín větru. Přihlašte se a napište ho.
Stín větru mě opravdu nadchl. Neuvěřitelně čtivé, tajemné, smutné a zároveň dojemné a plné naděje.
Daniela vezme otec na Pohřebiště zapomenutých knih, aby si vybral a ochraňoval jednu knihu. Jeho volba padne na "Stín větru", knihu, která se mu dostane pod kůži a s níž je spojeno hodně nebezpečí. Spolu s bývalým bezdomovcem Fermínem, kterého jsem si mimochodem neuvěřitelně zamilovala, se pustí do pátraní po osudech autora knihy, Juliána Caraxe, a odhaluje život plný lásky, přátelství i bolesti a zrady.
Nádherná kniha a těším se na pokračování.
Romanticky (naivní) román. Děj se spíše pomalu vleče a košatí mnoha odbočkami, které ho ještě více zpomalují. Zápletka nijak zvlášť zajímavá. Osudy postav mi byli spíše lhostejné i díky jejich nepříliš pochopitelnému chování.
Vyšlo poslední dílo skvělého španělského autora
16.01.2023
„Kvůli knihám jako tahle, miluju čtení.“
11.01.2018
Knižní novinky (2.1. - 14.1.)
02.01.2018
„Každá kniha, každý svazek má duši. Všechny v sobě mají duši toho, kdo je napsal, a taky duši těch, kteří je četli, prožívali a snili s nimi. Pokaždé, když kniha přejde do jiných rukou, pokaždé, když někdo přejede po jejích stranách pohledem, duch knihy roste a sílí. …Když nějaká kniha upadne v zapomnění, my, strážci, se postaráme. Knihy, které si už nikdo nepamatuje, knihy ztracené v čase žijí navždy s nadějí, že se jednoho dne dostanou do rukou nového čtenáře, k novému duchu. Každá z knih byla nejlepším přítelem nějakého člověka. A teď mají nás.“
„... jen málo věcí dokáže poznamenat čtenáře tak, jako první kniha, která si opravdu najde cestu k jeho srdci. (s. 12)“
Ocenění knihy (1)
2005 -
Barry Award
(Best First Novel)
Kniha Stín větru v seznamech
v Přečtených | 1 614x |
v Mé knihovně | 584x |
v Chystám se číst | 1 078x |
láska tajemno španělská literatura intriky incest Barcelona mysteriózní, mystéria fantaskní o kniháchAutorovy další knížky
2018 | Stín větru |
2012 | Marina |
2019 | Labyrint duchů |
2018 | Andělská hra |
2013 | Kníže z mlhy |
Původně jsem dala pouze 2* a teď po čase zvyšuju, je to tak zvláštně tajuplné, mysteriózní, trochu jiný (fantaskní) svět, na který jsem si musela přivyknout, pohřebiště zapomenutých knih zní už úplně snově, pohádkově. Postupně jsem si během čtení postavy oblíbila. Temnější příběh dokáže být i velmi vtipný, zvláště ve vděčné postavě bývalého bezdomovce a politického vězně Fermína, který je navzdory tomu co prožil nad věcí a vděčný. Má i tragickou i opětovanou lásku, úspěšné a schopné hrdiny i ty méně obdařené, lepší i horší pasáže, některé úseky jsou velmi zdařilé a silné, dojemné i napínavé, příběh se mimo jiné odehrává v knihkupectví, v nakladatelství a nahlédne i do světa úspěšných bohatých obchodníků nebo třeba do klášterní nemocnice (jedna z působivých pasáží). Chápu, proč je kniha oblíbená, ale něco mi na ní nesedlo, snad ta místy divná zvláštnost, trochu depka, něčemu se mi nechtělo věřit (třeba ta slepá dívka zpočátku popisovaná jako charismatická skoro až alfa samice?), no, nevím, no. 2* jsou ovšem trestuhodně málo, tak navyšuju, kniha se mi v knihkupectví dostala náhodně do rukou a musím to fakt trošku přehodnotit.