Pokušení A-ZZ přehled
Vladimír Páral
Napínavý a vtipný vědecko-fantastický román vyjadřuje autorovo přesvědčení, že ani technický pokrok a relativní blahobyt nezbaví lidskou přirozenost jejích nedostatků. Sci-fi ve své realistické podobě. Odehrávající se v blízké budoucnosti. Kontrast běžného ubíjejícího života a dramatických mimozemských epizod.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pokušení A-ZZ. Přihlašte se a napište ho.
Z dnešního pohledu trošku úsměvné, po téměř 40 letech je zajímavé srovnat současnost a tehdejší představu autora :-) Každopádně wrikom je teda určitě lepší název než chytré hodinky! Líbí se mi autorův styl, takový lehce básnický, jemně přecházející z třetí do první osoby. Postavy mi ale nesedí, v tomto jsem bohužel trochu pesimista. Myslím, že morálka by šla stranou. Možná dřív byli lidi čestnější nebo co, ale dnes, kdy má každý jen samá práva a žádné povinnosti, mi to přijde jako strašná utopie.
Páral na dalším "výletě" do oblasti žánru sci-fi, tentokrát představuje čtenářům planetu Agala. Opět vydařené, vtipné, podané s mírnou nadsázkou a také lehce filozofické (i když si osobně myslím, že jeho Válka s mnohozvířetem je ještě malinko lepší). Mám tohoto autora a jeho specifický styl psaní zkrátka rád.
Kniha Pokušení A-ZZ v seznamech
česká literatura česká fantasy sci-fi závislost na technologiích
1990 | Milenci a vrazi |
1978 | Mladý muž & bílá velryba |
1988 | Země žen |
1967 | Soukromá vichřice |
1982 | Romeo & Julie 2300 |
Hodně poutavé sci-fi, s takovým nádechem sedmdesátkového komunistického filmu z ČR. Zápletka o tom, jak charakter člověka dokáže pokroutit neomezená moc a možnosti, v kombinaci s rostoucí závislostí na technologii, je nadčasová a ukazuje, že dostat všechno co si člověk přeje, jen tak zadarmo, není žádná výhra a cenu je nakonec potřeba zaplatit.