Popelavý měsíc přehled
Naoja Šiga
Soubor povídek známého japonského autora. Hrdiny souboru povídek jsou drobní lidé z doby předválečné i poválečné. Autor je představuje ve vypjatých duševních i fyzických krizích i během úsměvné pohody.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Popelavý měsíc. Přihlašte se a napište ho.
Šigovy povídky fungují jako pestrá mozaika života Japonců ve dvacátém století. Jsou stručné, psychologicky působivé, někdy moralizující, jindy přeskakující do říše bajek a fantazie. Je skvělé, že ani po téměř sto letech od jejich vzniku nezestárly.
Kniha Popelavý měsíc v seznamech
Japonsko japonská literatura výbor z díla japonské povídky
Část díla
- Až do Abaširi 1910
- Břitva 1910
- Dobráci manželé 1917
- Fanův zločin 1913
- Jednoho rána
Šigu som si po tejto zbierke definitívne obľúbil. Niektoré poviedky (Ohníček, Zastánci spravedlnosti, Učedníkův bůžek, Papírová stěna, Manazuru) mali v sebe takú tú japonskú rozprávačskú krehkosť, kedy sa pod zdanlivo nedramatickým povrchom rozohrávajú nesmierne hlboké emócie a na svetlo vystupuje netušená krása. Akási reálnejšia, skutočnejšia. Akoby sa tu oslavoval celý svet. Pripomína mi to zenové obrazy a "prázdnu ruku" japonských maliarských majstrov. Najmä tie prvé detské lásky boli opísané skutočne prekrásne, akoby ich niekto lovil z mojej pamäti. Po celý čas som uvažoval nad talentom, ale najmä nad nesmiernym zanietením pre štýl i skúmanie reality, kedy niečo pôsobí presne a skutočne, ale aj akosi ľahko. Šiga sa tu prejavil ako skutočný majster slova. Zároveň by som chcel oceniť aj výborný doslov a prekrásne ilustrácie. Naozaj, veľmi pekná kniha.
Žiaľ, niektoré poviedky (Převtělení, Přiběh o ukradeném dítěti) mi zasa až také skvelé neprišli a aj preto som išiel s hviezdičkou nadol.