Portrét umělce v jinošských letech přehled

Portrét umělce v jinošských letech
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285783/mid_portret-umelce-v-jinosskych-letech-yVN-285783.jpg 4 152 152

Dílo popisuje utváření osobnosti mladého člověka na přelomu století v Irsku, proces krystalizace jeho životního poslání. Štěpán Dedalus, hrdina se silnými autobiografickými rysy, se v průběhu dospívání vymaňuje z područí tří základních vlivů svého dětství - rodiny, náboženství a vlasti - a propracovává se k poznání vlastního údělu umělce. Při desetileté práci na Portrétu si Joyce vytvářel a ověřoval experimentální techniku tvorby, kterou rozvinul ve svém vrcholném díle Odysseus.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

A Portrait of the Artist as a Young Man, 1916

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Portrét umělce v jinošských letech. Přihlašte se a napište ho.

debreno
23.12.2024 3.5 z 5

Tak týmto som prečítal aj tretiu zásadnú, preloženú prózu J. Joyca. Je to zvláštne, pretože zatiaľ čo Dublinčania aj Odyseus sa mi zdali fenomenálni, toto som čítal snáď najpomalším tempom. Zaskočila ma, na koľko nezaujímavých momentov, ktoré vôbec neutkveli v pamäti, som narazil. (Pričom na oveľa ťažšieho Odysea som spomínal mesiace.) Kniha sa číta celkom dobre, ale možno sú na vine niektoré politické reálie, ktorými on toto dané dielo akosi prekladá. Trošku mimo mňa išla aj dišputa pred koncom knihy, obdobné som v Odysseovi hltal, avšak niektoré momenty - a to úvod do internátnej školy, strach z pekla a popis vyrovnávania sa aj následné precitnutie do ateizmu, majú čo povedať doteraz. Paradoxne si však nemyslím, že Portrét je kniha, ktorou by mal čitateľ začínať, keď sa začítať do Joyceovho diela. Tým je pre mňa trochu "namyslená" Pani Dallowayová od V. W., po ktorej Joyceove knihy -- vrátane Odyssea pôsobia ako sympatickí kamaráti z mokrej štvrte :) Nieže by sa čítali ľahšie, ale poskytujú iný náhľad.

Hradčiatko
01.05.2024 4 z 5

Prišla "dobrovoľne-nasilu" ako jedna z možností v rámci literárneho štúdia na VŠ a potešila ma! Joyce sa pekne číta v origináli, používa zrozumiteľnú a súčasne umeleckú angličtinu, pričom som si vypísala viacero citátov do akoby čitateľského / inšpiračného denníčku, ktorý sme si vtedy viedli. Zážitok z diela bol umocnený aj jeho neskorším rozborom na školskom seminári - výborná učiteľka, ktorá ten predmet učila a kniha vyšla spolužiačke, ktorá bola presvedčená a nadšená literátka, takže jej hĺbky bola schopná perfektne podať (každý seminár sme viedli niekto iný zo študentov, na dovysvetlenie). Za mňa doporučujem.

Brinkley
20.02.2024 5 z 5

Můj osobní předskokan před Odysseem, kolem něhož po špičkách obcházím svoji knihovnu odhadem tak 10 let..... a konečně sbírám odvahu. Portrét umělce.... rozhodně není jednohubkou, avšak pro mne byl nečekaně čtivý a dokonce i srozumitelný. Jednotlivé fáze duševního vývoje hlavního hrdiny mne vyloženě uchvátily (ovšem u obšírného popisu pekla jsem trpěla podobně jako při pohledu na výjevy z obrazů Hieronyma Bosche; čtveráci jezuitští evidentně věděli, jak na to).

Kniha Portrét umělce v jinošských letech v seznamech