Poseidonův odkaz přehled
Alastair Reynolds
Poseidonovy děti série
< 3. díl
Tajemná zpráva od hvězdy vzdálené více než sedmdesát světelných let svede dohromady cesty Gomy a Kanua, potomků slavné rodiny Akinyů, která kdysi pomohla lidem proniknout do kosmických dálav. Soustava Gliese 163, odkud záhadný signál přišel, však skrývá mnohem víc překvapení, než se mohlo na první pohled zdát. Opravdu sem příslušníky lidského rodu přivedla odvěká touha najít odpovědi na velké otázky vesmíru, nebo jsou jenom pěšáky v gigantické šachové partii rozehrané civilizacemi tak starými a mocnými, že by původní obyvatelé planety Země byli pod jejich rozlišovací schopnost - kdyby neměli pár cenných vlastností? Alastair Reynolds ve velkolepém finále uzavírá ságu Poseidonových dětí a znovu dokazuje, že v žánru moderní space opery v novém tisíciletí těžko hledá konkurenci.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2023 , Laser-books (Laser)Originální název:
Poseidon's Wake, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poseidonův odkaz. Přihlašte se a napište ho.
Určitě nejlepší ze série, tajuplný výzkum hrozivých vesmírných záhad se vším všudy. Nemůžu si ale odpustit poznámku, že Reynoldsovi jdou mnohem lépe psát antihrdinové/padouši než kladné postavy, protože třeba taková Ru je na zabití od začátku do konce. Naštěstí tam ale není sama :)
Tak takovéhle space opery mám rád. Mnohem lepší než většina dnešních sci-fi. I když je pravda, že někde by se dalo pár stránek ubrat a někde zas přidat, ale jinak 4,5* už se těším ma další knihu autora...
Falešné růže, Osamělé srdce a další knižní novinky (16. týden)
16.04.2023
Kniha Poseidonův odkaz v seznamech
2003 | Odhalený vesmír 1 |
2005 | Archa. Kniha první |
2012 | Transport ledu |
2004 | Kaldera 1 |
2020 | Vzpomínka na modrou planetu |
Rozvláčný, místy zbytečně "upovídaný", přesto nápaditý závěr ne zrovna povedené Reynoldsovi trilogie.
Závěrečný díl, stejně jako dva předchozí, trpí především nedostatkem "temnoty". Netuším na jakého čtenáře přesně autor cílil, ale fanoušek Odhaleného vesmíru to nebyl. Jako by si zde Reynolds řekl, že napsat ságu se sluncem prozářenými charaktery, s bohulibými záměry bude pro jednou skvělý nápad... no ale není. Vše podtrhuje samotný poklidný a všeho epického prostý závěr.
Za mě se s tímhle přístupem Reynolds zařadil pouze někam do space operového průměru a to je s ohledem na jeho dřívější úspěchy věčná škoda.