Posledné večery s Terezou přehled
Juan Marsé
Kráčajú zvoľna za hviezdnatej septembrovej noci po mäkkom koberci z konfiet a serpentín opustenou ulicou, ozdobenou množstvom girlánd, farebných papierikov a poškodených lampiónov.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1972 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Últimas tardes con Teresa, 1966
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledné večery s Terezou. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Posledné večery s Terezou v seznamech
Španělsko španělská literatura 50. léta 20. století společenské rozdíly nešťastná láska
2012 | Kaligrafie snů |
2010 | Dívka se zlatými kalhotkami |
2007 | Ještěrčí ocásky |
1982 | Poslední odpoledne s Terezou |
1977 | Táto tvár mesiaca |
Těžko dodat něco víc, než co už je napsáno v souhrnných informacích o knize. Mně osobně se kniha líbila. Nejvíce mě zasáhla ta rovina příběhu, kdy existuje potenciální šance hlavního hrdiny na nápravu, protože se kvůli lásce k Tereze chce stát lepším člověkem, protože ona v něm ve své intelektuální levicové zaslepenosti vidí lepšího člověka, než jakým ve skutečnosti je. No a pak samozřejmě je zajímavý kontrast dvou sociálních skupin. Té, která je finančně zabezpečená a může si dovolit diskutovat a prát se za levicovou ideologii, a té sociální třídy, která bídou trpí, musí se složitě prodírat životem a nemá čas ani chuť zabývat se nějakými ideály. Autor používá složitější jazyk plný dlouhých souvětí s neotřelými metaforami, přesto se jedná o velmi čtivý styl.