Posledné zelené údolie přehled
Mark Sullivan (p)
Koncom marca 1944, keď sa Stalinove vojská tlačia na Ukrajinu, stoja Emil a Adeline pred jedným z najťažších rozhodnutí. Majú čakať na vpád sovietskeho medveďa a riskovať, že ich pošlú na Sibír? Alebo majú nasledovať vlkov – vražedných nacistických dôstojníkov, ktorí sa zaviazali chrániť „čistokrvných“ Nemcov. Martelovci sú jednou z mnohých rodín nemeckého pôvodu, ktorých predkovia hospodárili na Ukrajine viac než sto rokov. Emil a Adeline však vedia, ako sa žije pod tvrdou rukou stalinovského režimu. Aby unikli jednému nepriateľovi, rozhodnú sa spojiť s druhým. Nasledujú vlkov, ktorými pohŕdajú, ale sú ich jedinou šancou získať slobodu. Uviaznutí medzi dvoma bojujúcimi stranami a vystavení ťažkým skúškam, zisťujú, akú silu má ich odhodlanie a láska.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2022 , Ikar (SK)Originální název:
The Last Green Valley, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledné zelené údolie. Přihlašte se a napište ho.
Již jsem od autora četl román Pod krvavými nebesy a moc se mi ta kniha líbila, takže na knihu Poslední zelené údolí jsem se hodně těšil. No a nebyl jsem překvapen. V tom pozitivním smyslu slova, samozřejmě. Kniha byla skvěle napsaná, velice čtivě a poutavě, hlavní hrdinové jsou také skvěle charakterizováni a jejich příběh je vskutku inspirující, jak sám autor píše v úvodu. Prožíval jsem s nimi jejich putování přes půlku světa, prožíval strádání i radost, protože tohle byla pro mě radost číst. Vyvolal ve mně otázku, co bylo horší - stalinismus nebo nacismus? Odpověď není snadná, každý to může vnímat subjektivně, ale dle mého názoru to bylo stejné , jen důvody a metody byly trochu odlišné. Vřele doporučuji všem milovníkům románů ze druhé světové války!
Tahle kniha mě hodně bavila!!! Od autora mám již přečteno Pod krvavými nebesy a ta byla taky super. Tohle je za mě za pět hvězdiček!!!
Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)
05.06.2022
Historický román inspirovaný neuvěřitelným příběhem jedné rodiny
05.04.2022
Chladné stopy, Útěk z pekla, a další knižní novinky (14. týden)
03.04.2022
„Dávno, hoci za cenu veľkej bolesti, pochopil, že v živote sa neradno na niečo upínať, že je pochabé mysliť si či uveriť, že niečo zostane navždy rovnaké. (Posledné zelené údolie)“
Kniha Posledné zelené údolie v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) nacismus stalinismus útěk putování Ukrajina poválečná doba Němci zajatecký tábor válečné romány
2018 | Pod krvavými nebesy |
1998 | Očistný obřad |
2022 | Poslední zelené údolí |
2003 | Ozvěna duchů |
Poslední zelené údolí je příběh o nezdolné vůli k vytoužené cestě za lepším životem. A byla by to pro mě nádherná kniha, kdyby nebyla zdlouhavá. Rozhodně bych knihu zkrátila alespoň o jednu třetinu. Proškrtala bych mnoho úvah hlavních hrdinů a často se opakujících informací. Z tohoto důvodu jsem se musela do čtení nutit a četla jsme knihu delší dobu, než jsem zvyklá.
Kniha je psána na základě skutečných událostí. Autor, stejně jako u knihy Pod krvavými nebesy, sepsal příběh, který je dech beroucí. Martelovi mají můj obdiv.
Čtenářská výzva 2024: Téma 5. Kniha, jejíž děj se odehrává během války.