Poslední batalion přehled

Poslední batalion
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/2825/mid_posledni-batalion-KUk-2825.jpg 4 209 209

Viktor Koutecký z Lichovic, představitel důstojnického sboru rakousko-uherské armády žije tak, jako by každý den měl být tím posledním. Ani k velkostatku, který zdědil, ani ke jeho ženě Magdě jako by ho nic nepoutalo. Po zranění v boji je upoután na invalidní vozík, zcela neschopen komunikace. Po zvláštním zážitku s bleskem v parku se jeho vědomí i tělo začínají pozvolna uzdravovat. Ve snech se mu vracejí traumatické zážitky a tváře z válečných bitev, zvláště tvář italského poručíka. Vydává se tedy na cestu do Itálie, kde události nabírají dramatický spád..... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední batalion. Přihlašte se a napište ho.

Šnek86
15.10.2024 4 z 5

Vojenský hejtman a tak trochu proutník se vrací z bojů prví války, které ho upoutaly na invalidní vozík neschopen jakékoliv činnosti.Postupně však jeho tělo přichází k sobě a on může hrát chvíli se všemi svou komedii.Poté spravuje svoje zdevastované statky a pouští se do dalšího podnikání, aby nakonec o vše zas nejspíše v budoucnu přišel.
Zakončení příběhu by mohlo být lepší, ale válku a její následky si člověk nese v sobě, i když už je dávno po ní.

ArwenAragorn
20.07.2024 5 z 5

85%

Skvělé čtení. V knize jsou výborně popsané hrůzy na bojištích 1. světové války, o které se píše celkově méně než o 2. světové.
Viktora s jeho přístupem k životu a typickým, často sarkastickým humorem jsem měla ráda. Popisuje se tady jeho život na bojišti, po postižení v letech 2017 a 2018 doma a pak v roce 2019. Ovšem konec, ten mě rozerval.
Doporučuji!

Isew
25.02.2024 3 z 5

Téma se mi hodilo do čtenářské výzvy, ale musím upřímně přiznat, že období první světové války mi moc blízké není. Samozřejmě až na výjimky jako je Švejk a Na západní frontě klid. Ač mám knihy pana Niedla ráda, tato se mi líbila zatím nejméně. Zdá se mi, že autor sklouzává u svých hlavních hrdinů k určité šabloně. Tas z Boru, Wolfram z Olšové i Viktor Koutecký z Lichovic jsou si povahově podobní jako vejce vejci. Jen období se mění. Konec knihy mi nevadil, ale ta italská anabáze mi přišla trochu odbytá.

Kniha Poslední batalion v seznamech