Poslední hrdina přehled
Terry Pratchett
Úžasná Zeměplocha / Úžasná Plochozem série
Výpravná a bohatě proilustrovaná kniha přináší nové "zeměplošské" dobrodružství. Ve svém čase byl legendou. Pamatuje si časy, kdy si hrdina nemusel lámat hlavu s ploty, soudci ani civilizací. Pamatoval si časy, kdy vás lidé nevyhnali za to, že jste zabili draka. Bohužel, už si občas nepamatoval, kam si založil zuby... Co se toho týká, příliš šťastný z toho není... Takže právě teď se Barbar Cohen se svým dobrým starodávným mečem, novou vycházkovou holí a starými přáteli - a tím myslíme skutečně velmi staré přátele - vydává za svým posledním velkým dobrodružstvím. Byl to dobrý život. Teď se Cohen chystá zdolat nejvyšší horu Zeměplochy a předstoupit před své bohy. Nelíbí se mu způsob, jakým bohové lidi nechávají vyrůstat - a zastárnout a zemřít. Je čas, říká Cohen, konečně jim něco vrátit. Poslední hrdina Zeměplochy se vypravil vrátit bohům to, co jim první hrdina světa ukradl. Ano, a pomstít se! Pokud ho však někdo včas nezastaví, bude to znamenat konec světa. Někdo se o to pokusí. Takže kdo ví, kdo je vlastně poslední hrdina...?... celý text
Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: 2017 , TalpressOriginální název:
The Last Hero, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední hrdina. Přihlašte se a napište ho.
Úžasné dobrodružství Úžasné zeměplochy. Proč jsem se k tomu dostala až tak pozdě... Navíc tyto novější díly obohacené o krásné ilustrace. Těším se na další díly.
Tak to bylo opravdu moc pěkné dobrodružství Terryho Pratchetta, jakož i všech zúčastněných. Moc se mi to líbilo.
Vtipné hlášky a postřehy promíchané trochou filozofie, mytologie, historie, mystiky a především názorem, že když už tedy je to mládí v ... tak že by měl člověk odejít jako hrdina.
Co je tedy nejdůležitější? No jasně! Nejdůležitější je mít po ruce nějakého minstrela (barda, zpěváka, loutnistu atd. atd.), který naše velké činy zaznamená pro příští věky! A o tom, vážení, je Poslední hrdina!
Budou mi chybět. Nejen Barbar Cohen, ale i ostatní - Bláznivý Humoš, Cucák Vilda, alias Šílený Vil, Caleb Rozparovač, Bleskový Podrs, prostě celá ta partička starých nahluchlých dědků, co si říká Stříbrná horda. I když kdo ví, jak to s nimi takhle blízko Cori Celesti vlastně dopadlo...
Aspoň kousek:
Cucák Vilda zasunul bez dalšího slova roubík na původní místo.
„Takovej za groš kudla,“ zabručel, „a dokonce ani nemá harfu. Co je to za pitomýho barda, kerej nemá ani harfu? Akorát tuhle malou dřevěnou věcičku, co vypadá, jako dyš rozřízneš hrnec. To je ale blbej nápad!“
„Tomu se řiká loutna,“ vysvětloval huhlavě Caleb s pusou plnou mrože.
„Soževonoto? Loupna?“
„LOUTNA, HUMOŠI!“
„Jasně že sem loupil!“
„Ale houby, to je na zpívání písniček. Dámám,“ nedal se odradit Caleb.
„Jako vo kytkách a tak. Romantika, chápeš?“
Horda ten výraz znala, i když činnost, kterou obsahoval, byla mimo hranice jejích pestrých a zaměstnaných životů.
„Je úžasný, co taková písnička se ženskejma udělá,“ zamyslel se Caleb.
„No, teda řeknu vám, že v době, když sem byl já mladej,“ vrtěl hlavou Bleskový Podrs, „tak když si někdo chtěl získat zájem nějaký holky, musel svýmu nejhoršímu nepříteli useknout tentononc a dát jí to darem.“
„Sože vy to furt?“
„POVÍDÁM, ŽE ZA MEJCH ČASŮ SI MUSEL SVÝMU NEJHORŠÍMU NEPŘÍTELI USEKNOUT PINDIPÁSKA A DÁT JÍ HO!“
„Jo, no jo! Máš recht, romantika je úžasná věc!“ přikyvoval spokojeně Humoš.
Kniha Poslední hrdina v seznamech
v Přečtených | 1 041x |
Zeměplocha Mrakoplaš bohové hrdinové
1993 | Barva kouzel |
1997 | Dobrá znamení |
2007 | Darwinovy hodinky |
2003 | Noční hlídka |
1995 | Stráže! Stráže! |
Je to opravdu krásná kniha. Člověk se probírá stránku za stránkou až s posvátnou úctou. Některé z ilustrací jsou pro fanouška Zeměplochy, jakým já jsem do morku kosti, až splněným snem. Klasicky Vetinari, Smrť s koťátkem, vesmírné výjevy Velké A'Tuin, želvonauti, bohové, dráčci, nákresy vesmírných oblud, Luňáka atd. Samotný příběh je velmi jednoduchý a psaný spíše na míru obrázkům, než naopak, ale přesto mě bavil. Není to tak silné, jako ty nejlepší Pratchettovy kousky, ale potěší (například odkazy na Hlavu 22 apod.). Je to ale opravdu hlavně vizuální blaho (včetně odkazů skrytých i v obrázcích...).
PS: Četl (a po dlouhých letech i pořídil) jsem si anglickou verzi. A protože Pratchett je o skrytých vtípcích, četl jsem to dohromady i s českým překladem. A baví mě, jak se Kantůrek s některými větami popral a jak někde i přidal nenápadně trochu svého :) Je to opravdový spoluautor české verze.