Poslední restaurace v Paříži přehled
Lily Graham
Historický román Lily Graham přináší svědectví o lidech, kteří vytrvali až do konce a i v těžkých dobách v sobě dokázali najít sílu k boji proti nepříteli na všech frontách. Zatímco v nacisty okupované Paříži trpí místní hladem a strádáním, ozývá se z oken jedné restaurace hudba a smích. Její majitelka Marianne zde vaří pro nacistické důstojníky a sklízí jejich obdiv a pochvalu. S vytrvalým úsměvem na tváři připravuje zdravá jídla z Provence a nikdo by neuhodl, jakou hlubokou nenávist skrývá ve svém srdci. Jednoho večera však Marianne beze stopy zmizí a za sebou zanechá jenom mrtvá těla svých hostů. O několik desítek let později stojí její vnučka Sabine pod vybledlou zelenou markýzou a dívá se na nápis vyrytý do okna restaurace: zrádce a vrah. Skutečně se její babička dopustila neodpustitelné vraždy? Kolaborovala s nacistickým režimem a nezaslouží si tak nic jiného než pouhé pohrdání? Jak úzká je morální hranice mezi spravedlností a pomstou a kdo dokáže bez časového odstupu posoudit rozdíl mezi zločinem a hrdinstvím?... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2023 , KontrastOriginální název:
The Last Restaurant in Paris, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední restaurace v Paříži. Přihlašte se a napište ho.
Hezky napsaný příběh. Dobré propojení dějových linek. Ta z válečné doby byla ovšem smutná. Tak jako většina příběhů z války.
„Freddie, řekni mi, co se stalo.“
„Ne, neodvezli ho,“ zašeptal a Elodie si uvědomila, že život někdy přináší horší věci, než jakých se nejvíc obáváte. A v té chvíli se v ní cosi navždy změnilo.
„Řekni to, Freddie!“
„Je mrtvý.“
Líbila se mi část z Provence, kuchyně a vaření s babičkou, levandulová pole, příběh mladé Elodie a jejího kamaráda. Ale zápletka z Paříže a pozdější pátrání mě úplně neoslovily. A hvězda dolů i za chyby a překlepy, škoda.
Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)
29.10.2023
Do ráje, Království obávaných a další knižní novinky (35. týden)
27.08.2023
Kniha Poslední restaurace v Paříži v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Francie Provence Paříž
Nenadchlo mě to. Měla jsem o knize jinou představu.
Na to, abych si k jednotlivým postavám vytvořila nějaký vztah by tato knížka musela mít mnohem víc stran. Přišlo mi to krátké, povrchní. Pasáže z války bych si představovala jiné, takové abych se do nich dokázala vžít, abych si dokázala představit, že příběh se odehrává uprostřed druhé světové války a nejde o obyčejnou restauraci v Paříži, kam se chodí najíst pár Němců.