Poslední Rožmberkové (Velmoži české renesance) přehled
Jaroslav Pánek
Kniha přináší nezkreslený pohled na osudy Viléma a Petra Voka z Rožmberka. 1. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední Rožmberkové (Velmoži české renesance). Přihlašte se a napište ho.
Krásná a zajímavá odborná historická publikace, kde se Jaroslav Pánek soustřeďuje na životní osudy svou posledních mužských příslušníků rodu Rožmberků - Viléma z Rožmberka a jeho mladšího bratra Petra Voka z Rožmberka. Kniha se nevěnuje nejen jejich životům, ale též se zaměřuje na aspekty hospodářských dějin, které oba Rožmberkové na konci české renesance určitě tvořili. Životní osudy obou Rožmberků Jaroslav Pánek na sebe plynule navazuje, kdy postupně z Viléma přechází na Petra Voka. Doporučuji k přečtení.
Poslední Rožmberkové poskytují velice sympatický a čtivý průřez životy posledních Rožmberků. Velmi zajímavá je kapitola věnovaná Vilémově cestě do Itálie. Poutavost nepostrádají také kapitoly o Vilémově působení v politice. Obzvlášť emotivně působí kapitoly věnující se vladařství Petra Voka ve znamení boje o zachování rodového odkazu. Velké, ale milé překvapení pro mě představovala také hned první kapitola, která poskytuje vysvětlení, proč je Petr Vok postavou opředenou různými méně či více fantaskními historkami.
Kniha Poslední Rožmberkové (Velmoži české renesance) v seznamech
renesance aristokracie, šlechta Rožmberkové Třeboň šlechtické rody Český Krumlov kavalírské cesty Vítkovci Petr Vok z Rožmberka Vilém z Rožmberka, 1535-1592
1989 | Poslední Rožmberkové (Velmoži české renesance) |
1996 | Poslední Rožmberk |
2018 | Dějiny českých zemí |
2010 | Petr Vok z Rožmberka: Život renesančního kavalíra |
1998 | Vilém z Rožmberka |
Vilém i Petr Vok by se určitě prosadili i dnes.