Poslední šachmat přehled

Poslední šachmat
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497504/bmid_posledni-sachmat-9C4-497504.jpg 4 23 23

Maria Florkowská, vězeňkyně číslo 16671 a vášnivá hráčka šachů. Po vpádu německých vojsk do Polska se s rodiči a sourozenci ocitla zavřená ve varšavském ghettu, kde se zapojila do protinacistického odboje. Poté co na ně přišlo gestapo, je i s rodinou odvlečena do osvětimského tábora. Při selekci v ruce zoufale svírá šachovou figurku, poslední věc, která jí zbyla z dřívějšího života a která ji nečekaně zachrání před okamžitou smrtí. Sadistický vedoucí tábora si usmyslí, že by šachové partie s mladičkou dívkou mohly být pro jeho znuděné dozorce vítaným rozptýlením... Maria musí hrát o život, zároveň však spřádá svůj vlastní plán...... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Argo

The Last Checkmate, 2021

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední šachmat. Přihlašte se a napište ho.

petulesa
29.11.2024 4 z 5

V půlce knihy jsem si říkala, že to je takový “klasický příběh s touto tematikou. Četla jsem silnější příběhy, které ve mně rezonují do teď, takže bych to zhodnotila 3 hvězdami. Ale když jsem dočetla knihu, tak jsem si říkala, že tato tematika si zaslouží 4 a navíc, jsem byla překvapená v závěru knihy, kolik věcí bylo autentických a jakou práci si s tím autorka dala.

Vivetkav
07.02.2024 2 z 5

No měla jsem co dělat, abych knihu přečetla.. ne kvůli válečné době, ale celkově styl psaní a zpracování mi nesedl.. líbila se mi kniha na konci, kdy pro Marii přišla Irena a celkově potom i epilog

Martule44
15.11.2023 5 z 5

Knihy a příběhy, popisující bolestné události a hrůzy, které probíhali v koncentračních táborech, jsou náročné
na čtení, ale je dobře, že jsou a toto období připomínají. Četla jsem již spoustu obdobných příběhů, ale když čtenář vydrží, v závěru této knihy se dočte o propojení fikce i skutečnosti a o lidech, na jejichž základě je tato kniha sepsána. O to citlivěji celý příběh působí a musím přiznat , že právě to na mě v samém závěru silně zapůsobilo !

Uteč, dokud můžeš, a další knižní novinky (4. týden)

22.01.2023

Kniha Poslední šachmat v seznamech