Poslední stanice Hamburk přehled
Martin Vopěnka
Psychologicko-pornografický román o vině, prázdnotě a naději. Život Marka Stejskala je poznamenaný jakýmsi vrozeným pocitem viny. Jeho máma trpěla těžkou duševní nemocí, a když byl na druhém stupni, spáchala sebevraždu. On sám dostal z nepochopitelných důvodů v dvaceti devíti letech rakovinu kůže, ze které se uzdravil za cenu operace a silné chemoterapie. Celkem oprávněně má pocit, že mu život něco dluží. A tím něčím je štěstí. Jeho vztah s manželkou Romanou je vyhořelý, studující dcera se od nich odstěhovala a žije vlastní život. Přestože je Marek úspěšným spekulantem na burze a investorem, tento druh obživy ho duševně neuspokojuje. Cítí, že spekulacemi nic nevytváří, jen těží ze systému. Marek potkává bývalého spolužáka Jirku, někdejšího třídního grázla a nynějšího mocného bosse a pornomagnáta, a vydává se s ním do Hamburku, kde objevuje jiný svět a potkává Veroniku. Jeho život se začne ubírat zcela novým směrem, ale dojde konečně kýženého pocitu štěstí? Jakou útěchu, vizi anebo smysluplnou cestu nabízí vlastně současný svět ztraceným, nešťastným a hledajícím? A nabízí vůbec nějakou?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední stanice Hamburk. Přihlašte se a napište ho.
Marketingový slogan na přebalu knihy přirovnává autora k Michelu Houellebecqovi - a po přečtení románu musím konstatovat, že nějaká vzdálená podobnost mezi nimi skutečně je, minimálně tedy generační a statusová, zkušenost zajištěného stárnoucího bílého heterosexuálního intelektuála v zásadně se měnícím světě, filosoficko-etické úvahy (Vopěnka navazuje na Nietzscheovsko-Raskolnikovsko-Mersaultovskou tradici vraždy jiného člověka vyplývající z ,,mimořádného" postavení jedince) a především důraz na sexualitu stárnoucího muže v krizi středního věku determinovanou evolučním nastavení mužů jako takových - pro muže je univerzálně přitažlivá mladá žena/dívka, protože jedině s ní příroda garantuje mužům úspěšné rozmnožení, lékařská věda sice dělá hodně v posunu této hranice do čím dál pozdějšího věku (stejně jako křesťanské hodnoty naší civilizace udělaly mnohé pro monogamizaci partnerských vztahů), ale vnitřní rastr mužů tím prostě neokecá...a právě takový je i hlavní hrdina Vopěnkovy knihy Marek, jehož žena Blanka stárne a z jejich vztahu se vytrácí jeho pojivo - milostný život a sex - a Markovi se bytostně nechce čekat na vnoučata a klid stáří, k čemuž už je vnitřně nastavena jeho manželka. Coby muž podobného věku chápu ono poblouznění hlavního hrdiny mladou atraktivní pornoherečkou a vnímám knihu jako autentickou reflexi padesátníka, i když některé věci mi přijdou jako nevěrohodná autorská licence - třeba ono ekologické nastavení až fanatismus hlavního hrdiny podle mého není v naší generaci v Česku obvyklé, obvyklá je spíš klimatická skepse a odpor proti politice Green Dealu, to ale asi vychází z nastavení autora, pro kterého je tato agenda nějak důležitá. Jako vrcholně pokrytecký pak shledávám fakt, že hlavní hrdina sám sebe reflektuje jako člověka ohleduplného k životnímu prostředí, jelikož doma ve své vysoce pravděpodobně naddimenzované pražské vile ,,zhasíná a šetří vodou", fatálně ale přehlíží to, že se živí spekulacemi s kryptoměnami, jejichž těžení je extrémně energeticky náročné a tudíž neekologické, jezdí po Střední Evropě spalovákem sem a tam, tu na otočku do Hamburku, tu do Alp, vesele létá letadlem a coby vrchol ,,ekologie" plánuje koupit dceři ,,prales" na druhé straně Zeměkoule, čímž zcela popírá udržitelný koncept lokálnosti...
Za kvalitu knihy max.1*. Ale za načtení audioknihy bych dala Filipu Švarcovi plný počet *.
Jak může chlap tak moc zblbnout a nevidět reálně. No je vidět, kterou "částí těla" přemýšlel.
Bohužel za fylosofické úvahy o budoucnosti Země nemůže hlavní hrdina Marek, ale autor knihy. Velmi mě to rušilo v poslechu.
Knižní novinky (41. týden)
10.10.2021
Kniha Poslední stanice Hamburk v seznamech
2011 | Spící město |
2015 | Nová planeta |
2012 | Spící spravedlnost |
2013 | Spící tajemství |
2009 | Pátý rozměr |
Jsem na rozpacích. Téma je zdánlivě velmi banální, úspěšný muž na koci středních let se neočekávaně úžasně vyspí s do té doby neznámou mladou ženou a podlehne klamné iluzi, že našel novou partnerku na celý další život. Autor psát umí, příběh zasazuje do reálného prostředí, zabíhá do širokých společenských souvislostí, do dětství protagonistů, dokáže udržet čtenáře v napětí, ale celkový dojem z knihy mám skutečně rozpačitý, myslím, že uvažování/konání protagonistů je málo uvěřitelné.
p.s. - nechápu, co je na tomto románu pornografického