Poslední věta přehled

Poslední věta https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477297/bmid_posledni-veta-TNw-477297.jpeg 5 167 167

Ještě před osmi měsíci sklízel vynikající koncertní klavírista Richard s procítěným projevem a bezchybnou technikou ovace vestoje po celém světě. Dnes má ALS, amyotrofickou laterální sklerózu: ochrnula mu celá pravá paže a nepohne prsty. Ztráta schopnosti pohybovat rukou mu připadá jako smrt, ztráta opravdové lásky nebo rozvod – jeho rozvod. Ví přitom, že brzy přijde i o levou ruku. Karina před třemi lety sundala ze stěny svatební fotku, a místo ní si pověsila zrcadlo. Obrátit list však ještě nedokázala. Paralyzují ji výmluvy a strach, žije nenaplňující život učitelky klavíru a bojí se věnovat se kariéře, kterou v mládí opustila. Podle ní za všechno může Richard a jejich nevydařené manželství. Když se Richardova nemoc zhorší a už nemůže žít sám, Karina se o něj začne neochotně starat. Zatímco mu slábnou svaly, hlas i dech, kdysi znesvářená dvojice se společně snaží smířit se s minulostí dřív, než bude pozdě.... celý text

Literatura světová Romány Psychologie a pedagogika
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Every Note Played , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední věta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (46)

sweeney
23.05.2024 3 z 5

Téma je to těžké, ostatně jako snad u všech knih této autorky. Nicméně mezi všemi mi tato knížka přišla zatím nejslabší. Tak nějak mě příběh nedokázal zaujmout natolik, abych jej musela přečíst během pár dní. Autorka nás v každé své knize "nutí " pohlédnout do tváře syrové skutečnosti, nemocem/osudům, které můžou postihnout každého z nás a tím nám vlastně připomíná, jak moc si máme vážit toho opravdu nejdůležitějšího, což je naše zdraví.

LenkaMacak
10.05.2024 5 z 5

Hluboce smutný příběh o člověku v nejlepších letech, kterého postihne závažné a neléčitelné onemocnění. Postupně ztrácí schopnost dělat to, co miluje, je odkázán na péči druhé osoby a zároveň si uvědomuje, co ho čeká.
Knihy od autorky jsou skvělé, vybírá si velmi zajímavá a těžká témata. I když je čtení náročné, vždy mám pocit, že ve mně zanechaly hlubokou stopu. 5/5*


1alena1
26.03.2024 5 z 5

Krásný psychologický román stejně jako román Ještě jsem to já. Autorka výstižně a velice věrně popisuje jak se změní absolutně život člověka, přestože je velice nadaný, všechno se ze dne na den zhroutí. Bohužel jsem nemohla číst knihu na veřejnosti v autobuse, protože jsem část knihy "proslzela", ale to je můj problém.
Zdraví je úplně nejvíc, važme si ho, nemocí člověk přehodnotí všechny priority. Kéž se brzy najde lék na dnes neléčitelné choroby, na to by se měly vydávat nemalé prostředky a né na zbrojení.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (28. týden)

11.07.2021


Citáty z knihy (19)

Vždycky ho mrzí, že miliony lidí celý den poslouchají Justina Biebera a zemřou, aniž by kdy slyšeli Schumanna, Liszta či Chopina.


Na další šanci čekala už roky. Někdy vám dá život jen jednu.


Mladou holku z Polska vyvezete, ale Polsko z ní nedostanete.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Poslední věta v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených195x
ve Čtenářské výzvě50x
v Doporučených20x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst171x
v Chci si koupit30x