Posledný mohykán 1. časť přehled
James Fenimore Cooper
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Posledný mohykán 1. časť. Přihlašte se a napište ho.
09.10.2022
Mráz z Bubliniek spracováva Coopera. V detstve sme túto prvú časť mali doma, dožvie kam sa podela.
Kniha Posledný mohykán 1. časť v seznamech
Vzhľadovo je to klasika od Stredoslovenského vydavateľstva (ďalej napr. séria Tarzan): síce pekné A4 rozmery, ale zároveň mäkká väzba a len zopár desiatok stránok, takže komiks nielen pôsobí tenko. On JE tenký. Mimoriadne tenký. Kultový komiksový tvorca Fero Mráz (Bublinky) zjavne disponoval vešteckou guľou: komiks Posledný mohykán vznikol v r. 199O, teda len dva roky pred dnes už kultovým filmom s fenomenálnym Danielom Day-Lewisom v titulnej úlohe. Prvá polovica dvojdielneho komiksového spracovania legendárneho Cooperovho románu (a ostatne aj nasledujúca druhá) je pozoruhodná tým, že cca 33O-stranový historický román musela zredukovať na neskutočných 16 a to počítam aj obálku! Čo neviem, či je neuveriteľný výkon, pred ktorým treba sňať klobúk z hlavy... alebo skôr umelecká samovražda. Kresba je skvelá, zbožňujem Mráza od útleho detstva, ale faktom je, že scenár je otrasný. Napratať toľko udalostí, zvratov, scén a postáv do 16 strán, to je proste šialenstvo vopred odsúdené na neúspech, asi je škoda okolo toho písať viac. Keď mi to rodičia kúpili v deväťdesiatkach, tak mi to nielenže nevadilo, ale som si to absolútne nevšimol, ale keď som si dal reprízu v r. 2024, tak som miestami len krútil hlavou nad tým, ako scény, ktoré si koledovali o tri desiatky komiksových strán, museli byť zredukované na absurdnú jednu stranu. Dej je vinou toho absolútne nezrozumiteľný pre každého, kto nečítal knihu alebo nevidel film. A tí, čo čítali knihu a/lebo videli film, budú pre zmenu žasnúť z toho, ako bol príbeh o láske a pomste zmasakrovaný. Za nostalgiu 5*, za scenár 1*, za kresbu 4* (hoc to, čo má Sokolie oko na hlave, je jedným slovom zverstvo).