Pověsti dávných časů přehled
Alexej Pludek
Vyprávění, báje a ságy o bojích západních Slovanů před tisíci lety.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pověsti dávných časů. Přihlašte se a napište ho.
Kolegyně z práce už řadu let píše fantazy román, u kterého jsem měl dojem, že mu něco chybí. A to něco jsem našel v téhle knize. Totální zaujetí a nadšení pro téma. Boje statečných hrdiných Slovanů vyvstávají úplně před očima, jak tam naši ušlechtilí chlapci spravedlivě rubou odporné, smrduté a křivonohé Němce. Joj!
Abych tedy byl spravedlivý - většina kapitol se týká nikoliv českých kmenů, ale slovanských etnik v prostoru mezi Labem a Odrou - pro mě neznámých Obodritů, Črezpěňanů, Veletů a dalších. Tam, kde je dnes Berlín, Štětín a Chotěbuz.
Jestli má nějaká kniha atmosféru jako při fandění na fotbalovém stadionu, tak je to tato.
Velmi dobrá kniha obsahující slovanské báje a pověsti, pro mne stejně zajímavé, jako ságy severské. Je hrozná škoda, že se takové knihy nejen znovu nevydávají, nepropagují, ale vyřazují z knihoven. A přitom mnoho mladých lidí se o tuto tematiku velmi zajímá i v souvislosti s fantasy a pod. Jenomže jak můžete třeba na fb doporučovat knihu, která není k sehnání ani v knihovně? Oceňuji autory a dědice, kteří dají např. souhlas k tomu, aby byla kniha nabídnuta jako e-knihy tady na databázi i když se na ni budou ještě mnoho let vztahovat autorská práva. Tak neupadnou v zapomnění a najdou si nové čtenáře. To je ale složitá věc, ke které se nemám právo vyjadřovat.
Kniha Pověsti dávných časů v seznamech
pověsti Slované, slovanství báje ságy Sámova říše slovanská mytologie
1986 | Faraonův písař |
1981 | Nepřítel z Atlantidy |
1983 | Pověsti dávných časů |
1979 | Rádce velkých rádžů |
1979 | Český král Karel |
Doteraz spomínam na to sladké obdobie, keď som ako mládenec nemal potuchy, že sa zachovala nejaká kronika Helmolda z Božova či iné dobové pramene, a jedinou studnicou vedomostí o vyhubenej časti slovanských kmeňov bola mi táto kniha. Vtedy mi vôbec neprekážalo otvorene protinemecké ladenie pôvodcu (a priznajme si, že v tomto prípade nebolo neodôvodnené), a kochal som sa tak krásnym príbehom a verným opisom činov velikánov, ako aj dokonalými kresbami, ktoré úspešne vťahovali mladého čitateľa do deja. Pán Pludek dokázal vykresliť dobové prostredie a náladu dokonalo: či už išlo o príbeh zo Samovej ríše alebo z mokradí Lužice. Je to jedna z tých kníh, pri ktorých poznáte záver (zánik kmeňov), no počas celého čítania akosi dúfate, že sa čosi stane, a že sa kniha skončí inak.
Pludek bol komunista, ale spisovateľ bol 100%, a aj vďaka jeho knihe som si našiel cestu k viere predkov. Kniha môjho detstva, ktorú odporúčam všetkým mladým rodičom.
Používateľ Miro.slav píše, že vo vydaní z roku 1971 chýba poľský Boleslav. Ja mám práve toto vydanie, ale keďže Boleslava mám rád asi ako českého Václava I. či ukrajinského Vladimíra I., vôbec mi to neprekáža. :)