Povídky malostranské přehled
Jan Neruda
Povídky malostranské čtenáři přibližují osobitý svět Malé Strany devatenáctého století plný tragických, ale i romantických či komických osudů obyvatel této čtvrti. Třináct příběhů, silně ovlivněných zážitky z autorova dětství a dospívání, původně vycházelo v různých časopisech. Ke knižnímu vydání došlo až deset let po publikaci první povídky. Sbírka ukazuje s neobvyklým odstupem a ironií mikrosvět pod Hradem, zároveň zachovává reálný obraz pražských lidiček a jejich prostředí. Tímto dílem se Jan Neruda nesmazatelně zapsal mezi nejlepší prozaiky celé české literární historie... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Povídky malostranské. Přihlašte se a napište ho.
Souhlasím naprosto s uživatelem Saturnia, který napsal komentář 20.09.2024.
Tato kniha se mi četla naprosto pohodlně. Já bych to ze svého úhlu pohledu popsal jako takovou "oddechovou" knihu. Velmi příjemné prostředí, postavy, i téma. I když nějaké povídky zasahují do "těžších" témat si stojím stále za svým názorem. Vřele tuto knihu doporučuji.
Tato kniha pro mě byla velkým překvapením, moc se mi zalíbila. Některé povídky byly lepší, než jiné, ale líbily se mi všechny.
Skvěle se četla a zastaralá slova byla vzadu hezky vysvětlena.
Knihu bych doporučila k maturitní četbě, převážně těm, kterým nevadí číst "delší" knihy.
Knižní novinky (30. týden)
25.07.2021
Kniha Povídky malostranské v seznamech
v Přečtených | 5 503x |
v Knihotéce | 1 172x |
Praha povídky 19. století zfilmováno rozhlasové zpracování české povídky každodenní život Malá Strana (Praha)
Část díla
- Doktor Kazisvět 1876
- Figurky: Idylický úryvek ze zápisek advokátního koncipienta 1878
- Hastrman 1878
- Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku 1878
- Jak to přišlo, že dne 20. srpna 1849, o půl jedné s poledne, Rakousko nebylo rozbořeno 1878
2014 | Povídky malostranské |
1947 | Kam s ním? |
2009 | Balady a romance |
1959 | Písně kosmické |
1941 | Hřbitovní kvítí |
Posloucháno jako audiokniha. Načtení bylo mistrovské, takže jsem si povídky užila. Kdybych ale měla povídky číst sama, nejsem si jistá, jak by to dopadlo. Četlo by se mi to pravděpodobně těžko a bojovala bych s jazykem, který pomalu zastarává. Prokreslení postav a schopnost navodit atmosféru je ovšem stále mistrovská, čtenář/posluchač má pocit jako by se ocitl v uličkách malé strany, obzvlášť pokud ji jen trochu zná, nebo ho vtáhne temná až horová atmosféra. Neruda byl opravdový mistr, navíc často i vtipný.