Pozor, Toxo! přehled
Jaroslav Flegr
Podtitul: Tajná učebnice praktické metodologie vědy Prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., v knize „Pozor, Toxo! Tajná učebnice praktické metodologie vědy“ popisuje historii objevů týkajících se vlivu parazita Toxoplasma na lidskou psychiku, chování a dokonce i vzhled. Doživotní a zatím nevyléčitelná nákaza tímto parazitem postihuje zhruba třetinu obyvatel Česka, v některých zemích Evropy a zejména v Jižní Americe je však nakažena více než polovina obyvatelstva. Dvě dekády výzkumu, prováděného především na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, ale také na špičkových amerických a britských pracovištích (Stanford, Baltimore, Oxford), ukázaly, že toxoplasma ovlivňuje společenskost, podezřívavost a svědomitost nakažených osob, prodlužuje jejich reakční doby, výrazně zvyšuje riziko dopravní nehody a u žen ovlivňuje pravděpodobnost narození potomka mužského pohlaví. Nejnovější výzkumy rovněž ukazují, že toxoplasmóza může být zodpovědná také za vznik schizofrenie a možná i Parkinsonovy choroby. Jaroslav Flegr ve své nové knize zúročil své zkušenosti s popularizací vědy i své více než dvacetileté zkušenosti z přednášení praktické metodologie vědy pro posluchače biologie na pražské přírodovědecké fakultě. První vydání. Edice Galileo, svazek 48 (v knize je uvedeno stejné pořadí 48 jako v knize "První lidé" - A.Gibbons).... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pozor, Toxo!. Přihlašte se a napište ho.
Ta jedna hvězdička dolu za trochu moc sebestřednosti a amerického stylu úspěšné sebeprezentace ... což je prostě autorův styl ... jedna z nik sebeprezentace, kterou je možno v ekosystému vědy k úspěšnému přežití zaujmout (a nějaká forma sebeprezentace je pro úspěšného vědce nutná). To mě občas rušilo a občasná sebeironie odkazující na tento styl to nestačila kompenzovat. Jinak ovšem samá plus. Hodně zajímavého. Nejen o toxoplazmóze.
Některé námitky proti autorovým postupům staví na tom, že používá moc statistiky. Ano, používá statistiku a umí. Pokud mohu posoudit. Kdo se někdy seznámil s trochou statistiky v technickém a vědeckém měření, ví jak je mocná, je -li správně použitá.
Někdy to vypadá, že má vysvětlení na všechno. Ale je nutno rozlišovat hypotézu (doměnku) a teorii (něco, co už jde považovat za něco nějak potvrzeného, otestovaného) a příběh (třeba v oblasti evoluce se často vyprávějí příběhy, protože konkrétní průběhy známé mnohdy být nemohou, i když se dá dosti přesně vymezit, že něco tak nějak muselo být, ... ale nikdo tam nebyl, když se to stalo, žádný přímý záznam ... klasický vědecký test a predikce se na to dá udělat těžko).
On na ty rozdíly mezi dohadem a něčim potvrzeným upozorňuje ... je to třeba číst, co je co. Navíc to neni úplně primárně vědecký text. Je populárně vědecký.
Líbilo. Máme tu patrnou pozitivní deviaci, v biologii. Nejen p.Flégra.
Vtipné podaní "jak se dělá věda", jak se dají interpretovat výsledky, jakou roli hraje náhoda. Jaká nuda jsou analýzy. Ovšem ve výsledku jde o vtipně napsané fakta, které hrají velkou roli v tom, kdo kdy umře + nějaký ty zmínky o manipulační teorii, vojácích a fixlování, myších a dravcích, těhotných a králících. Doporučuji i lidem mimo obor!
Kniha Pozor, Toxo! v seznamech
2006 | Zamrzlá evoluce |
2007 | Úvod do evoluční biologie |
2005 | Evoluční biologie |
2011 | Pozor, Toxo! |
2015 | Evoluční tání aneb o původu rodů |
Četlo se to dobře, i když se to dalo stěsnat na mnohem méně stránek. Občas nabývám dojmu, že autor má vysvětlení i pro něco, co vyžaduje bližší zkoumání.