Strážci brány přehled
Jan Urban
Pragocalypsa série
1. díl >
Rok 2012 byl omyl. Staří matematici a astrologové se osudně spletli. Konec světa teprve přijde. Kdy a kde ten mejdan tisíciletí vypukne? Na rok 2017 čekali přes 400 let. Chvíle, kdy se v Praze otevře transdimenzionální díra mezi světy mimo čas a prostor, se blíží. Karma bude narušena a zneužita. Starobylé evropské řády, vzniklé v době Rudolfa II., uvědomující si přicházející konec světa daleko dříve, než na něj senzacechtivá média upozornila, chtějí z magického koláče pražského genia loci ukrojit co nejvíc pro sebe. Česká odnož přísně tajného řádu bere jako vlasteneckou povinnost ubránit hlavní město proti hordě cizáckých mágů prahnoucích po moci a ochránit jej tak před zhroucením a zničením. Kdo by taky chtěl, aby se mu po Václaváku proháněl Cthulhu, zatímco si Marduk s Baalem budou hrát v rozvalinách Pražského Hradu na schovávanou? Podaří se hrstce českých X-menů ochránit matičku Prahu před takřka nezvratným osudem?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strážci brány. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Kulhánek byl okopírován a vykraden Kotletou a Kotletu zkusil okopírovat a vykrást Urban.
Zjevná inspirace ať už jedním, nebo druhým mi tady vůbec nefunguje a ani mě nebaví protože je zde přehláškováno. Na všechno se musí hlásit, na všechno se dělá popkulturní reference. A co hůř, když nehláškuje jen hlavní hrdina, ale i ostatní. K odměřenému šéfovi řádu to vůbec nesedí třeba. A když je pasáž, kde hlavní hrdina nehláškuje, tak mě to naopak baví.
Že pak začíná hláškovat i Marika se dá pochopit a vysvětlit, když je imrvére v kontaktu s Vyvyanem.
Vyvyan - divnější jméno nemohl hlavní hrdina dostat. Kdyby byl Květoslav, bavil bych se víc.
Moc se mi nechce pouštět do dalších dílů hned a asi si dám voraz, i když jsou další knihy hodnoceny lépe.
P. S.: Pokud nebude Vyvyan ten padlý anděl, tak budu zklamán.
Po prvních pár stránkách jsem si připadal jako by jsem četl pokračování Lovci Monster s.r.o. (LM) což má svoje plusy a mínusy. Začnu tím pozitivním. Pokud vezmete LM a přesunete je do ČR, tak nějak by to mohlo vypadat. Drsné hlášky, spousta akce, zajímavé postavy. Příběh skvěle odcejpá a člověk se u knížky nenudí. Pokud by jsem neměl načtené LM určitě by jsem plesal radosti. Pro tuto knihu bohužel LM načtené mám a celou dobu jsem si připadal jako by jsem četl LM z Alíku. U knihy jsem se opravdu bavil ale po celou dobu čtení jsem si říkal, že mi něco chybí. Tím něčím jsou detaily, které v LM přidávají šťávu, dokreslují příběh a tady prostě chybí. Na druhou stranu chápu, že srovnávat byť jen první LM s Pragocalypsou není fér kvůli délce knihy, takže logicky do Pragocalypsou tolik detailů nenarvete. Proto hodnotím nakonec pozitivně a můžu doporučit, jako takovou rychlou jednohubku, pokud se vám LM líbí.
Knižní novinky (19. týden)
03.05.2020
Kniha Strážci brány v seznamech
2014 | Strážci brány |
2021 | Zloděj osudů |
2014 | Krev padlých andělů |
2015 | Dědictví zkázy |
2016 | Nemrtvá inkvizice |
Takoví čeští muži v černém s notnou dávkou sarkasmu a nadpřirozenými schopnostmi, kteří se snaží zachránit svět před cizáky a apocalypsou.Zábavné čtení.