Pralesy Šumavy přehled

Pralesy Šumavy
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396756/bmid_pralesy-sumavy-KYt-396756.jpg 5 2 2

Velkoformátová, výpravně pojatá publikace nás zavede do 18 pralesovitých porostů na Šumavě a v Bavorském lese. Poutavé a informačně bohaté texty jsou doplněny množstvím nádherných barevných fotografií, včetně řady velkoformátových. „Pralesy nejsou pouze Boubín nebo Žofín. Celá Šumava má stovky hektarů pralesovitých zbytků, o kterých návštěvníci ani nevědí, že jimi třeba procházejí. Osmnáct z nich proto představuje tato kniha. Čtenáři se vydají do 14 pralesů rozkládajících se na území národního parku a CHKO Šumava, do Žofínského pralesa a také do tří pralesů Národního parku Bavorský les," líčí autor publikace. Kniha Pralesy Šumavy tak zavede čtenáře na známá místa, jako jsou Prameny Vltavy, Mokrůvku, Boubín nebo Trojmeznou, ale i do pralesů o kterých mnozí vůbec nevědí, že existují - Jezerní skála nad řekou Blanicí nebo Černý les ve vojenském prostoru Boletice. „Všechny pralesy jsem objevoval díky lidem, kteří jejich zkoumání mnohdy věnovali velkou část svého života a znají je velmi dobře. Čtenáři tak nebudou mít jen zážitek z popisu pralesů, ale dozvědí se celou řadu úplně nových poznatků o tom, jak to v pralesích funguje," představuje dále knihu její autor Jan Dvořák. „Důležitou součástí celé knihy jsou fotografie Tomáše Čamry. Ten dokázal zachytit krásu nejcennějších částí Šumavy jedinečnou formou a díky němu lidé uvidí jak nejzajímavější zákoutí šumavských pralesů, panoramatické pohledy tak i noční fotografie," doplňuje autor.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pralesy Šumavy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

mira.l
17.04.2021 5 z 5

Krásná knížka!! Velký formát, velice kvalitní papír, nádherné fotky z povětšinou velmi málo navštěvovaných oblastí, a k tomu velice zajímavě pojaté texty, ve kterých autor čtenáře provádí po vybraných lokalitách vždy s nějakým zasvěceným odborníkem. Při čtení jsem měl pocit, jako bych v těch magických místech byl s autorem také a tu se prodíral neprostupnými porosty, tu se zase kochal dalekými výhledy do kraje, a při tom všem pozoroval staleté pamětníky, kteří ne vždy musí dorůstat monumentálních rozměrů a ne vždy jsou takové pralesy na místech, kde by je člověk čekal a ne vždy vypadají tak, jak je všeobecně chápána definice slova "prales".
Celou knihou neustále prostupuje jedna základní skutečnost, a sice ta, že nejlépe se obnova lesa daří tam, kde se to ponechá přírodě.

Bravo!!


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2018 - Cena Johanna Steinbrenera (Naučná a fotopublikace - 2.místo)


Kniha Pralesy Šumavy v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce1x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Šumava pralesy

Autorovy další knížky

Jan Dvořák
česká, 1980
2016  100%25 let příběhů Národního parku Šumava
2021  100%Národní park Šumava 30 let
2017  100%Pralesy Šumavy