Přání! přehled
Leandra Sold (p)
Po nehodě rodičů touží Karin po jediném – aby se její matka uzdravila a ona se mohla vrátit do školy. Proto nezaváhá, když jí Pán Mrazu nabídne jedno splněné přání. Jenže co když za něj bude muset později draze zaplatit? Dívka má pouhý rok na to, aby se rozhodla, co je pro ni cennější. Zdraví matky a štěstí mladší sestry, nebo její vlastní touhy a sny? Zatímco jinde se čas zastavil, pro Karin se z týdnů stávají dny a z minut pouhé vteřiny. Jsou totiž rozhodnutí, na která ani věčnost nestačí…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přání!. Přihlašte se a napište ho.
Karin si užívá oslavu svých osmnáctých narozenin, ale hned druhý den se jí život zhroutí. Rodiče měli autonehodu, při které otec zemřel a matka utrpěla vážné zranění s doživotními následky. Karin musí odejít i ze školy, aby se mohla starat o šestiletou sestru Natálii. Jednoho dne vysloví přání, které je jí splněno pánem mrazu. Ovšem předem byla upozorněna, že ji to bude něco stát. A od té chvíle jí začne ubíhat rok.
Kniha je vyprávěna v ich formě z pohledu Karin. Příběh se četl sám, autorčin styl mi ihned sedl. Kniha má nejen krásnou obálku, ale i každá stránka je pokrytá sněhovými vločkami. Příběh je takovou lehkou kombinací Ledového království a Mrazíka a já si tu mrazivou atmosféru opravdu užila.
Fantasy stránka mě moc bavila. Popis prostředí, originálních postav, jejích schopností a celé fungování toho světa. Část v lidském světě sice nebyla dlouhá, ale i tak bych ji za sebe ještě o něco zkrátila, aby bylo více prostoru na ty vztahové věci a zápletky.
Karin jsem chápala, že Mrázovi nemohla jen tak odpustit, že ji podvodem připravil o její život, ale její opakované odmítání způsobilo, jak sama nakonec uznala, že přišli o spoustu času. A když ho potřebovali, bylo už pozdě. Mrzelo mě, že v podstatě neměli fázi jen sami pro sebe, a když už ano, Karin to jednou otázkou zabila. Moc se mi ale líbil epilog, který vše krásně završil. Mohl ale pro mě mít ještě větší sílu, kdyby ti dva kolem sebe tak dlouho nekroužili. Chemie byla, potenciál byl, stačilo si promluvit.
Čekala jsem také ještě větší zapojení Solana vzhledem k tomu, co se mezi nimi odehrálo a i tam se mohly nabízet nějaké scény s Mrázem. Co bych si ale uměla představit do budoucna, tak nějaké pokračování, kde by byly v hlavní roli Zafira nebo Natálie, podle toho, co bylo ke konci odhaleno.
I když jsem nějaké drobnosti za sebe nešla, nemění to nic na tom, že do zimního období určitě tuto fantasy pohádku doporučuju. Když už ten mráz ve skutečnosti moc nemáme, užijte si ho aspoň při čtení.
Přání! je pohádková zimní fantasy inspirovaná slovanskou mytologií a autorkou je česká spisovatelka, což je to, co se mi moc líbilo a upoutalo. Obálka je velmi pěkná a srší z ní nejen pohádkový svět ale i zimní čas, což v tomto období je ideální.
Příběh je o Karin, která během autonehody přijde o svého otce a její maminka je na tom hodně špatně a leží v nemocnici s vidinou zhoršení jejího zdravotního stavu. Její mladší sestra je odvezena do náhradního zařízení, kde má strávit noc. Jediné přání, které Karin má je, aby se maminka uzdravila a ona se mohla vrátit zpět do školy. Jednoho dne potká staršího pána - pána Mrazu a ten jí nabídne, že ji splní jedno velké přání. Jak ale bývá, nebude to zadarmo a později by za něj Karin mohla draze zaplatit. Jelikož Karin nevidí jiné východisko, sdělí mu své Přání a přijme i podmínky s tím spojené. Má tedy 1 rok na to, aby se rozhodla, co je pro ni nejdůležitější a hlavně nejcennější. Jestli je to zdraví maminky a šťastný a spokojený život její mladší sestry, nebo její sen o dokončení školy a žít si svůj vlastní život. Rok uběhne jak voda a Karin se musí rozhodnout…
Příběh je zajímavě napsaný a má moc hezkou anotaci, čte se velmi dobře. Já jsem se v příběhu trochu ztratila. Z ničeho nic jsem se v tom tak zamotala a nevěděla jsem kde jsem, kdo je kdo ale naštěstí od druhé poloviny knihy se to všechno vyjasnilo a začalo mi to dávat větší smysl. Pochopila jsem, co se stalo a proč, a z jakého důvodu to tak bylo.
V závěru to bylo krásné, mrazivé a chvílemi hřející příběh, který ve Vás rozpoutá hned několik pocitů. Najdete tu lásku, pochopení, smutek, zradu, kamarádství i tajemství. Spousta nadpřirozených fantazijních bytostí jako jsou víly, vlkodlaci a spousta dalších. Je to taková pohádka i když né úplně pro malé děti ale spíše starší čtenáře. Je tu pár intimních scén ale žádné peprné scény tu nehledejte.
Pokud máte rádi fantasy příběhy vložené do pohádkového zimního světa, něco na způsob Ledové královny, tak směle do toho. Bylo to oddechové čtení a teď před Vánocemi naprosto ideální.
Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)
20.11.2022
Vychází Kouzlo všité do šatů a další knižní novinky (45. týden)
04.11.2022
Kniha Přání! v seznamech
v Mé knihovně | 113x |
pohádky pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult) převyprávění, literární adaptace slovanská mytologieAutorovy další knížky
2015 | Bílý jasmín |
2022 | Přání! |
2022 | Chci tě slyšet |
2023 | Paní jara |
2016 | Svůdný jasmín |
asi som mala príliš veľké očakávania ...
nie, že by ma príbeh sklamal, ale bolo to priemerné, veľmi priemerné, hlavne asi preto, že som to čítala po tak vynikajúcich príbehoch so slovanskou mytológiou
skoro polovica knihy sa odohráva v našej dobe a skoro nič zaujímavé sa tam nedeje, len som čakala, kedy konečne Karin prejde do sveta zimy
pána Mrazu zo začiatku vykreslili ako starého pána, ktorého si teda Karin zle všimla, lebo v skutočnosti bol len tak oblečený a vlastne to bol mladý chlap, no bohužiaľ, ja som si ho už takto nevedela predstaviť
osobnosť Karin sa mení ako na hojdačke, raz je utiahnutá, potom zlomyseľná, drzá, potom toho ľutuje a nechápe, prečo sa tak chová .... bolo to síce vysvetlené, že to preto, lebo na ňu vplývala postava zo sveta fantasy, ale nejako som tomu nedokázala uveriť
a vlastne ani tie postavy som si nedokázala obľúbiť, pôsobili na mňa príliš vlažne
jediná milá postava bola malý chlapec, syn pána Mrazu, ktorý sa do nášho sveta chodil hrávať s malými deťmi
ešte aj ten záver bol taký nijaký .... skončilo to síce štýlom "a žili šťastne, bla, bla, bla" ... ale nie spolu .... toto nie je spojler, ak si to prečítate, uvidíte a pochopíte