Dva rody z Vargamäe přehled
Anton Hansen Tammsaare
Pravda a spravedlnost série
1. díl >
První díl románové epopeje Pravda a spravedlnost zobrazuje v širokém panoramatu život na estonské vesnici v 70. letech minulého století. Rytmus rolnických všedních dnů i svátečních událostí a tvrdý zápas s přírodou vbažinatékrajině jsou umocňovány dlouholetým sporem dvou znepřátelených rodů, které u soudu hledají svou pravdu a spravedlnost.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1976 , SvobodaOriginální název:
Tõde ja õigus I, 1926
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva rody z Vargamäe. Přihlašte se a napište ho.
Neznám moc knih z Estonska, vlastně žádnou :-) Skvěle vykreslené postavy i prostředí, líbilo a mělo přesah.
Hádám, že Dva rody z Vargamäe jsou mým prvním seznámením s estonskou prózou. A musím přiznat, že seznámením nanejvýš povedeným. Přestože podle noticky je Tammsaareův román první částí pětidílné epopeje o hledání významu slůvek Pravda a Spravedlnost, je dílkem nesmírně životaschopným, hutným a samorostlým. Na osudech jedné chudé, ale pracovité rodiny je ukázána všechna trpkost a osudovost zápasu jedince s nepřízní přírodních a společenských podmínek. Tammsaare si pohrává se závažnou sociální problematikou lehce a hravě, aniž by čtenáře nutil přijímat stanoviska a vyhraňovat se vůči jednotlivým protagonistům. Ona pružnost a otevřenost pak dovoluje přijmout jak životní postoj vznětlivého Peara, tak nelítostné až kruté pojetí spravedlnosti Andrese Paase. Tammsaare nesoudí, ani si nevybírá, která pravda je ta správná a opravdová. Nechává na čtenáři, aby se rozhodl, komu dá své sympatie. Dva rody z Vargamäe jsou magické, drsné, lehce pesimistické, ale výrazně uchvacující čtení, kterému čas nijak neubírá na přesvědčivosti.
Kniha Dva rody z Vargamäe v seznamech
zfilmováno venkov Estonsko estonská literatura ságy
1978 | Dva rody z Vargamäe |
1980 | Indrek z Vargamäe |
1981 | Indrek mezi vzbouřenci |
1981 | Nenasytné lásky |
1983 | Návrat na Vargamäe |
Nečekala jsem, že mě tato kniha natolik zasáhne. Příběh obyčejného člověka, který si prochází zprvu nadšením a touhou budovat pro další generaci přes první rány osudu, malicherné spory se sousedem, nepochopením od svých nejbližších až po hořkost a zklamání. Těžko se mi četlo někdy až kruté zacházení se zvířaty. Též postavení žen v této estonské společnosti viz Kroot, Mari a dalších žen bylo velice těžké pochopit.
Snad se mi někdy dostane do rukou pokračování této ságy.