Pravdivé příběhy přehled

Pravdivé příběhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11471/bmid_pravdive-pribehy-11471.jpg 4 10 10

Řecký satirik napsal ve svých Pravdivých příbězích nevšedně působivou a vtipnou parodii dobrodružných románů, jež přímo nebo nepřímo inspirovala četné další práce toho druhu. V pestrém sledu jsou v ní vylíčeny neuvěřitelné ačetnými humornými epizodami prokládané, satirickými výpady na lidi i dobu nešetřící příběhy z podivuhodné cesty na Měsíc, do mořských hlubin v tlamě obrovské velryby a na Ostrovy blažených, hříšníků a snů..... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon

Alethes historia

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravdivé příběhy. Přihlašte se a napište ho.

Gastrochemik
24.10.2024 3 z 5

Nazdar loupežníci,

rozhodl jsem se, že udělám výjimku a napíšu komentář, i když jsem knihu ještě nedočetl. Za prvé si myslím, že mě v ní už nic nepřekvapí a za druhé by mi k tomu stačilo vystupovat cestou do práce v Letňanech a ne už na Vltavské. Tak teď sedím v zaměstnání. A protože mě čekají samé otravné úkoly, do kterých se mi nechce, raději píšu tohle hodnocení a pak se asi zamknu na hajzlíku a tu brožuru dorazím.
Upřímně jsem se těšil, jak využiji znalosti z hodin starořečtiny na gymnáziu, ale ukázalo se, že by se hodila spíš amfora vína. A také se ukázalo, že jsme se za ty skoro dva tisíce let vůbec nezměnili. Pořád nás zajímá chlast a ženský a smějeme se blbostem. Koneckonců Lukainos byl prý hvězdou tehdejšího stand upu.
Nicméně abych to plně docenil, potřeboval bych hlubší znalost děl z jeho doby, ze kterých si tam prý utahuje. Je to něco jako když vám teologové tvrdí, že některá Ježíšova podobenství mají charakter židovské anekdoty. Že je Bůh masochista a že když si udělal výlet na zem v lidském těle, nechal se hned z kraje obřezat, to víme. Že by ale třeba křížové výpravy byly plné humoru?
Zjevně to dělá ten historický odstup. A ten mi také brání dát plný počet hvězdiček. Protože jsem to četl střízlivý, dávám tři. Dokáži si ale představit stavy, kdy bych ještě jednu přidal.

ArkAngel
30.03.2022 4 z 5

Pravdivé příběhy jsou sice možná velkou parodií hrdinských příběhů, ale dost možná se jedná také o první science fiction dílo, ve kterém se autor během svých cest vydává do vesmíru a sleduje válku mezi královstvími Slunce a Měsíce o kolonizaci Venuše. Další části příběhů jsou již "přízemnější" a setkáváme se v nich akorát s různými podivnými tvory nebo historickými osobnostmi starověkého Řecka. Kolikrát musíte vrtět hlavou, jak to tehdy dokázal Lúkianos všechno vymyslet, protože šíleností je to srovnatelné s Říší divů. Jednotlivé autorovy výmysly vás zaručeně rozesmějí a jako antická parodická jednohubka je to perfektní.

žlučníkář
25.12.2018 4 z 5

Jako musim říct, že je to fakt šílený, ale dost jsem se bavil. Ten pán co to napsal musel vykouřit nějakej vavřínovej věnec, aby ho napadly všechny ty věci a tvorové.

Kniha Pravdivé příběhy v seznamech

Lúkianos