Pravidlo tří zdrojů přehled
Eduard Krainer
Operativec série
1. díl >
Špionážní thriller odehrávající se na Středním východě a v České republice. Kriminalista z brněnské policejní expozitury David Prokop nemá moc důvodů věřit místním kurdským obchodníkům, kteří často jednají ve svém zájmu. Vypadá to však, že by si díky nim mohl došlápnout na nebezpečného čečenského fundamentalistu, který míří z válkou zmítaného Kavkazu do Čech. Kvůli své práci se David Prokop potkává s mafiány i se svými zdroji, a tak se brzy nevyhne konfliktu s vyšetřovateli Inspekce ministra vnitra, kteří se ho proto snaží zdiskreditovat. S lákavým případem v sobě probouzí pozapomenutou životní energii, která mu pomáhá bojovat se starými démony z minulosti. Prokop se brzy stává jen malým článkem v nepřehledné hře, v níž vyhrát chce každý, ale hrát čestně jen málokdo. Autor Eduard Krainer zúročil při psaní téměř 25 let zkušeností pracovníka operativy u Policie ČR a u Vojenského zpravodajství. Při psaní se nechává inspirovat bohatými zkušenostmi ze zahraničních misí, které ho zanesly do nejrůznějších koutů světa, často do oblastí postižených válkami, kde se nedá nikomu věřit.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravidlo tří zdrojů. Přihlašte se a napište ho.
Velice poutavé čtení, zajímavý hlavní hrdina, dobře popsané prostředí a děj. Blízký východ je pro mě velká neznámá, ale to, co o něm vím, budí strach.
V tomto thrilleru jsem se jasně, jednoduchou formou dozvěděla základní principy, jak tam společnost funguje (a myslím, že i pochopila). Za což zaslouží autor obdiv, protože jsem blondýna.
Líbil se mi děj, věřila jsem autorovi každé slovo, podařilo se mu hravě překlenout most ke čtenáři. Pořád vrtím hlavou nad tím, že pracoval u Policie. Musím přiznat, že na tyhle chlápky shlížím s despektem. Moc kloudných mezi nimi nenacházím. A vlastně i o tom tahle kniha je. Čpí z ní zkušenost a snaha vyjádřit realitu.
Nebudu to protahovat - za mě skvělá kniha, nelituju, že jsem si ji koupila!
Š P I O N Á Ž N Í thrillery v českém knižním prostředí nejsou úplně častým jevem. O to víc mě potěšila prvotina bývalého policisty a vojenského zpravodaje Eduarda Krainera. Při čtení jsem totiž vůbec nepochybovala o tom, že ví, o čem píše, má za sebou totiž více než 25 let zkušeností a zážitků.
Pravidlo tří zdrojů je úvodním dílem z trilogie, kterou má autor již rozepsanou, ba dokonce se na podzim dočkáme u @nakladatelstvijota vydání druhého dílu pod názvem Břídilové z Kábulu.
Teď zpět k prvnímu dílu. Brněnský kriminalista David Prokop nám velmi realisticky přibližuje práci operativců, otázku bezpečnosti i jejich náročné pídění se za informacemi.
Co mě nadchlo byl děj odehrávající se současně v ČR a Blízkém východě, prošpikovaný mnoha reáliemi. Jeho vyprávění bylo poutavé a dokázalo mě jako čtenáře (čtenářku) vtáhnout do děje, přestože mi prostředí není úplně blízké. Přičítám to zajímavým popisům prostředí, vypíchnutí odlišností kultur a nastínění pohledů ze strany extrémistů, jejich motivy.
Děj měl spád, nechybělo napětí i zajímavá zápletka. A četlo se dobře i díky krátkým kapitolám.
Hodnotím velice kladně a těším se až sáhnu po druhém dílu.
Proradná kráska, Poslední sbohem a další knižní novinky (19. týden)
05.05.2024
Kniha Pravidlo tří zdrojů v seznamech
Operativec David Prokop má jedinečnou možnost dopadnout teroristu, který má dorazit do ČR. Rozjíždí nebezpečnou akci, která nemusí být úspěšnou.
Měla jsem velká očekávání, která nebyla úplně naplněna.
Kladně hodnotím, že autor evidentně ví, o čem mluví, jelikož sám má za sebou 25 let služby. Jeho kniha je tvořena fikcí, která je podložená skutečnými zážitky. Vyprávění je celkem surové a bez příkras, což se mi líbí.
Příliš mi ale nevyhovovala forma. Dozvídáme se hroooozně moc informací, které sice utvářejí postavy a vysvětlují, proč se z nich stalo to, čím jsou, ale... místy je toho prostě moc. V knize je zároveň nová známost Davida, která nemá v příběhu ani vývoji postavy žádnou zásadní roli a shledávám ji zde tedy naprosto zbytečnou. Zároveň mi ani neseděly přechody mezi současnosti a minulostí.
Kniha neurazí, ale ani výrazně nepotěší. Další díl si přečtu a doufám, že v něm je už autor vypsanější.