Právo a násilí přehled

Právo a násilí
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 1 1

Rigorózní práce popisuje některé teorie zabývající se vztahem práva a násilí, které zejména vycházejí z právního myšlení dvacátého století. Popisuje především ty teorie, které se zabývají násilím, které stojí za právem; násilím, které je zdrojem práva a právo ovlivňuje.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Právo a násilí. Přihlašte se a napište ho.

Set123
24.08.2024 4 z 5

Vztah práva a násilí je po mém soudu pro právo (nikoliv násilí) určující. Tak tato kniha – aniž bych chtěl přecenit její do značné míry kompilační povahu, ukazuje jasně, že je to právě násilí, které může odpovědět na poměrně mnoho otázek, které nás kolem práva tíží.

Už od počátku mého patlání s postmodernou jsem chápal násilí jako jediný zakládací prvek práva. Ostatně je otázka, zda není i prvkem legitimačním. Autor zde poměrně pěkně shrnuje (se stylistickou nedokonalostí, jen co je pravda), že můj pohled není zcela ojedinělý.

Těžiště práce přitom leží na Benjaminovi a mém drahém Derridovi. To by ostatně nemělo být překvapivé. Pokud jde o násilí, filosoficky si jej s Benjaminem dosti spojujeme (sám tento autor mi přitom textově vždy přišel strašně nepřístupný), Derrida je s násilím spojen neméně. V textu hraje ale poměrně významnou úlohu i Foucault a Arendtová. I frankfurtské škole je věnován prostor. V tom smyslu je to opravdu pestrá paleta nejrůznějších pohledů na násilí a jeho vztah k právu. A třebaže vám práce patrně neodhalí nový svět, za přečtení, myslím, rozhodně stojí.

Kniha Právo a násilí v seznamech