Pražský cintorín přehled
Umberto Eco
Aj v románe Pražský cintorín Umberto Eco ponúka čitateľovi podmaňujúcu fresku s množstvom postáv a príbehov. Ale pozor na dôležitý detail: iba hlavný protagonista je fiktívnou postavou a napriek názvu knihy sa do Prahy nikdy nevyberie. Tento Ecov román možno čítať aj ako veľkú učebnicu - najmä dejín a nie takých vzdialených... Simone Simonini je falšovateľ úradných aj neúradných dokumentov, špiceľ tajných služieb, vrah, zdvojená osobnosť, a jeho príbeh je krvavým obrazom európskych dejín od zjednotenia Talianska, cez Parížsku komúnu, až po vznik Protokolov sionských mudrcov.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , Slovart (SK)Originální název:
Il Cimitero Di Praga, 2010
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pražský cintorín. Přihlašte se a napište ho.
Opětovně čteno po více než deseti letech. Myslel jsem, jak jsem za tu dobu zmoudřel, ale Eco mě rychle srazil na zem. Jeho pohrávání si s evropskými reáliemi 19. století je obdivuhodné. Originálně zde variuje svá oblíbená témata, především je zde podobnost s Foucaltovým kyvadlem.
Čtvrtino-fikční (cca) analýza fenoménu konspiračních teorií (a psyché jejich tvůrců) a jejich relativně snadné aplikace na ovlivňování chodu dějin. Do toho tuna humoru (není-li čtenář na straně oněch konspirátorů a desinformátorů). Skoro plnej počet. Kdo se více vyzná v historii 19. století a libuje si v dějinných faktech, nechť přičte i tu poslední hvězdu.
Ocenění knihy (1)
2011 -
Kniha roku Lidových novin
Kniha Pražský cintorín v seznamech
detektivní a krimi romány 19. století italská literatura fiktivní korespondence fiktivní knihy Sigmund Freud, 1856-1939 mystifikaceAutorovy další knížky
2005 | Jméno růže |
2011 | Pražský hřbitov |
2001 | Foucaultovo kyvadlo |
2015 | Nulté číslo |
2001 | Baudolino |
(SPOILER) Vymýšlet konspirační teorie a bludy jde hlavně lidem, kteří o světě nic neví. A jejich souputníci dokáží ve své zabedněnosti přijmout tato falza a převézt jejich xenofobní a (v tomto případě) antisemitské obludnosti do skutečnosti. Kniha je dobrodružným a vcelku humorným románem, ale i varováním. Napsaná je s přehršlem historických faktů, a dějových odboček méně (plavba na lodi) či více (vražda satanistky a závěrečná výbušnina v metru) zajímavých a podává věrné svědectví o 19. století.