Předčítač přehled
Bernhard Schlink
Bernhard Schlink si románem Předčítač (Vorleser, 1995) získal světovou proslulost. V rovině osudového milostného vztahu v něm zpracoval čtenářsky přitažlivým způsobem téma německé viny za zločiny druhé světové války. Příběh mladíka zamilovaného do mnohem starší ženy, o jejíž temné nacistické minulosti se dovídá teprve později, byl přeložen do sedmatřiceti jazyků a zfilmován. Jako vůbec první německá kniha se ocitl na vrcholu prestižního žebříčku bestsellerů New York Times. Česky vychází od roku 1998 už ve čtvrtém vydání.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2007 , ProstorOriginální název:
Der Vorleser, 1995
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předčítač. Přihlašte se a napište ho.
Opravdu příjemné počtení. Kniha není čtenářsky náročná a přitom přináší myšlenky aplikovatelné na různé životní situace a příběhy. Nejvíce mě zaujaly filozofické pasáže hlavní postavy, kde se mísil vypravěčský odstup (ich-forma) s aktuálními pocity hrdiny.
Sympatické mi dále přišlo, že kniha začala jako odlehčená “teen četba a postupně se obsahově i tematicky s věkem hlavního protagonisty přesunula k náročnější problematice. To celé na 140 stranách. 4/5
(SPOILER)
Před pár týdny jsem se podruhé podívala na stejnojmenný film a teď, při prvním čtení jeho knižní předlohy, se mi znovu odvijel před očima. Adaptace se opravdu povedla. Kate Winslet byla v roli Hanny Schmitz naprosto dokonalá a film mi přišel dokonce nějak živější a emotivnějši než jeho románové verze, jakoby ta vypravěčova otupělost z procesu prostupovala celou knihou. Díky knížce jsem si ale ujasnila pár věcí, třeba proč Michael do procesu nezasáhl a Haninu negramotnost nezveřejnil nebo to, že ji přes to všechno pořád tak miloval a byl nucen srovnávat jejích vztah se všemi následujícími.
Vyrovnávání se s minulostí, ať už nacistickou, komunistickou nebo jen osobní, je pro mě vždycky hodně silné téma, které vyvolává spoustu otázek.
"A co byste dělal Vy?"
Knižní novinky (50. týden)
08.12.2019
„"... zapomínala na okolní svět. Toto opomíjení světa bylo obsažené i v pohybech, jimiž si oblékala punčochy. Přestávala být těžkopádnou, stávala se vláčnou, spanilou a svůdnou - jako něco, co nejsou jen ňadra či hýždě a nohy, nýbrž pozvání zapomenout uvnitř těla na okolní svět."“
Kniha Předčítač v seznamech
v Přečtených | 1 842x |
Židé zfilmováno milostné romány německá literatura válečné zločiny o knihách nešťastná láska věkový rozdíl partnerů (age gap)
Skrýt reklamy
Viděla jsem nejprve film. Kniha je však o dost lepší. Zanechává ozvěnu otázky: co byste udělal vy? Ráda si přečtu další knížky autora.