Prekliaty dvor přehled
Ivo Andrić
Dej sa viaže k otrasným skúsenostiam ľudsky sympatického mnícha Petra, ktoré prežil v tureckom väzení neďaleko Carihradu. Autor opisuje väzenské ovzdušie s množstvom jeho nešťastných obyvateľov i drsných poriadkov, aké tu panovali. Z malebne vykresleného pozadia vystupujú do popredia typy jednotlivcov. Priam mrazivá je bezcitnosť správcu väzenia Karadjoza, jeho skutky, povaha a minulosť. Ako protiváha Karadjozovej démonickosti autor plasticky vykreslil celú sériu ďalších typov, medzi ktorými svojou hlbinnou pravdivosťou zaujme najmä rojčivý Camil, hľadajúci únik pred drsnou skutočnosťou despotických poriadkov v histórii a vo vysnených svetoch.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1958 , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúryOriginální název:
Prokleta avlija, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prekliaty dvor. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Prekliaty dvor v seznamech
vězení, věznice Turecko srbská literatura historické povídky
1947 | Slečna dělá peníze |
2009 | Most na Drině |
1958 | Travnická kronika |
1960 | Prokletý dvůr |
1981 | Omerpaša Latas |
Nepamatuji si, četl-li jsem kdy lepší novelu. Příběh mnicha v prokletém dvoře sice skončil, ale mnohé další podobným způsobem na tureckém území i po tolika letech pokračují i dnes stále dokola.