Přestřelka přehled

Přestřelka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48869/bmid_prestrelka-HDi-48869.jpg 4 57 57

Podtitul: Malý román velké doby Román českého autora 60. let 20. století se odehrává mezi pohraničníky na Moravě v 50. letech a podává objektivní pohled na společenské poměry v tomto období. Incident na hranicích a vojenské akce jednotky pohraniční stráže tvoří pouze dějovou osu románu, důraz je kladen na vztahy lidí a poměry v jednotce. Paralelně s hlavním dějem probíhají další tři dějové roviny - milostný příběh hlavního hrdiny a dvě retrospektivní roviny vzpomínek na dětství a mládí hrdiny a jeho dívky. V nich se v zajímavém a subjektivním pohledu odrážejí události z okupace, z roku 1945 a dalších deseti let poválečného vývoje a zvratů. Všechny čtyři roviny se vzájemně prolínají a navazují na sebe formální i vnitřní logikou. Edice Máj,svazek 53... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přestřelka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

marlowe
20.05.2024 5 z 5

Nevím, jak se to stalo, že mi tenhle román celý život unikal. Tak teď si ho mohu konečně s klidným svědomím odškrtnout.
Pro Jana Procházku jsem měl slabost už od mládí, viděl jsem všechny filmy, ke kterým napsal scénáře a určitě i četl všechny knížky, které vydal. S výjimkou právě Přestřelky.
Je to obdivuhodný román! Košatý, plnokrevný, vtipný i smutný, dramatický i poetický, zkrátka pepř a sůl – tak jak to má být.
Ale rozhodně to není lehké na čtení. Člověk musí sakra spolupracovat, aby se mu v hlavě všechno poskládalo tak, jak by se poskládat mělo.
Jan Procházka je (ve všem, co napsal) mistrem dialogů, jeho repliky by měli od rána do večera studovat všichni, kdo se pokoušejí psát.
A ta neskutečně hmatatelná atmosféra – jako bychom se, my starší, vrátili do dětství.
Doporučuji všem!

VVendigo
29.07.2022 2 z 5

Příšerně protivná kniha. Nekonečné producírování svazáckého edgelorda.
Někomu se to může zdát mile realistické, až existenciální. Já tam mezi řádky pořád četl: "Čumte, co si dovolím napsat," vyfutrované nenápadnou obligátní kritikou maloměšťáctví a "nešvarů".
A to jsem prosím o autorovi nic nevěděl.


jprst
22.07.2022 5 z 5

V době svého prvního vydání byla tahle kniha poměrně velký hit a jsem rád, že ji mám ve své knihovně. Sice se k ní nevracím až tak často, ale na druhou stranu když už, tak si to opravdu vychutnám.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Přestřelka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených72x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit5x