Prevtelenie přehled
Emma Donoghue
Spisovateľka, ktorá sa už svojím debutom zaradila medzi najčítanejšie svetové autorky, nás tentoraz prostredníctvom skúsenej ošetrovateľky zavedie do zabudnutého írskeho kraja. Polovica devätnásteho storočia do týchto končín akoby ešte ani nedorazila. Vzdelaná anglická ošetrovateľka sa ocitne v prostredí, kde rozhodujú muži, legendy a povery. Jej úlohou je zistiť, či informácia, ktorá sa zásluhou miestneho lekára dostala do sveta a ktorá spôsobila, že tento stratený kút Írska ožíva, je naozaj pravdivá. Do skromnej chalupy v slatinách sa hrnú ľudia z celého Írska, ba i z cudziny. Prichádza aj novinár, ktorý má napísať o senzačnom prípade. Lib Wrightová sa pokúša odhaliť, čo sa v skutočnosti v dome O’Donnellovcov odohráva. Priebojný novinár a emancipovaná ošetrovateľka čoskoro spoznávajú, že pravda o zázraku znamená smrť.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prevtelenie. Přihlašte se a napište ho.
O knize jsem se dozvěděla od jedné Booktuberky, takže jsem ji měla už pár let v hledáčku. Po přečtení ale musím přiznat, že to povídání o knize bylo zajímavější než-li kniha samotná. První polovina se neskutečně, ale opravdu neskutečně vlekla. Ve stylu přijdu-zapíšu-odejdu se jede docela dlouho a v podstatě se děj nikam moc neposunuje. Ano, ponejvíc je budován vztah mezi ošetřovatelkou Lib (která mi tedy k srdci příliš nepřirostla) a malou Annou/Zázrakem a představují se nám také otřesní obyvatelé nějaké zapadlé irské vísky (nic proti Irsku, je to nádherná země, ale úplně mi před očima naskakují zfanatizované ušmudlané postavy s různými stupni fanatismu v očích, které by ale fungovaly kdekoliv jinde na světě). Druhá polovina knihy už je jiné kafe, najednou se toho začne dít příliš mnoho a prostoru je tak málo. Na povrch začínají probublávat strašlivá tajemství a malá Anna si dál urputně trvá na svém, život ohrožujícím, půstu. Má tohle vůbec řešení, když její blízcí jen sedí s rukama v klíně a nechávají Annu jejímu hroznému osudu? Konec byl vše jen ne nudný. Škoda těch prvních stopadesáti stran na začátku. 60%
Velice čtivý příběh jedné chudé rodiny odehrávající se v Irsku ve druhé polovině 19. století, kdy jsou lidé velmi ovlivněni kněžími, co se týká náboženství. Chvílemi mi přišla rodina až fanatická. Skvěle vykreslený příběh i krajina, kde se děj odehrával.
Kniha Prevtelenie v seznamech
19. století zfilmováno irská literatura katolická církev incest ošetřovatelství emigrace myšlení dítěte
Kniha mě nebavila. Nemohla jsem se do ní začíst a nedočetla jsem jí.